Резултати от проведена на територията на област Търговище на 29.03.2023 г. специализирана полицейска операция

На 29.03.2023 г. на територията на ОДМВР – Търговище бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони на територията на областта.

В операцията участваха служители на РУ–Търговище, РУ-Попово и РУ-Омуртаг, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“, „Пътна полиция“ и група „Миграция“ при ОДМВР – Търговище, както и екип на ГДЖСОБ(Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“).

По време на акцията са извършени проверки на 398 МПС и 621 граждани. Извършени са и проверки в 21 питейни и увеселителни заведения в областта, в 28 търговски обекта, в 5 автоморги и автосервизи, в 9 заложни къщи и в 5 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. При  проверките контролните органи са съставили 16 акта за установяване на административно нарушение. Съставени са и 8 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

Разкрити престъпления:

  • Установен и задържан е мъж за държане на три вида наркотични вещества. При извършена на 29.03.2023 г. около 16 ч полицейска проверка на път I-4(София-Варна) в община Търговище – до спирка „Язовира“, на лек автомобил, управляван от 27-годишен мъж от гр. Търговище е установено, че същият държи у себе си суха зелена тревиста маса с тегло 0,85 грама, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана. У мъжа са намерени още бяло кристалообразно вещество с тегло 0,42 грама, реагиращо при тест на наркотичното вещество метамфетамин, и бяло прахообразно вещество с тегло 0,67 грама, реагиращо на наркотичното вещество кокаин. Наркотичните вещества са иззети по надлежния ред. 27-годишният е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Същият е известен на полицията с държане на наркотични вещества, осъждан. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс.
  • В хода на операцията при извършени проверки от служители на РУ-Търговище е малките населени места на общината и проведени издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че 55-годишен мъж от с. Баячево, община Търговище, за времето от началото на 2023 г. до 16.03.2023 г. е отсякъл от горския фонд 107 дървета от видовете акация, джанка, върба и ясен, без да притежава редовно позволително за това. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 235 от Наказателния кодекс.
  • По време на превантивната акция, отново при проверки в малките населени места, е установено управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС. При извършена около 10,15 ч на 29.03.2023 г. в с. Здравец, община Търговище, полицейска проверка на електрическо превозно средство „Телстар“, управлявано от 56-годишен правоспособен водач от гр. Търговище е установено, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.
  • В хода на извършените проверки е установен и 25-годишен мъж от с. Баячево, община Търговище, познат на полицията, който е извършител на престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс(унищожаване и повреждане). По случая се извършва проверка.

По горепосочените случаи са образувани едно досъдебно и две бързи полицейски производства, работата по които продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе