387 младежи гласуват за пръв път в община Търговище в изборите на 2 април

Снимка: Община Търговище

Общо 56 167 души са вписани в избирателните списъци в община Търговище в изборите за народни представители на 2 април. 35 489 от тях са в град Търговище, а 20 678 – в населените места на общината. В списъците фигурират всички избиратели, които имат регистриран настоящ адрес на територията на общината.

Днес за пръв път ще могат да гласуват 387 души, навършили пълнолетие от изборите на 2 октомври 2022 г. до днес. В самия изборен ден 18 години навършват трима от тях.

Най-възрастните гласоподаватели в общината са мъж от село Макариополско и жена от град Търговище, и двамата на 101 г.

Общо 105 са образуваните избирателни секции. Машинен вот ще има в 82 от тях, а в останалите 23 ще се гласува само с хартиена бюлетина.

41 граждани с трайни увреждания са заявили желание да упражнят правото си на глас в подвижна избирателна секция. Желание да дадат своя вот в областната болница в Търговище до момента са заявили 24 пациенти.

И за тези избори община Търговище осигурява специализиран автомобил за придвижване до избирателните секции на граждани с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението.

Избирателите ще могат да ползват общинския автомобил, след подаване на заявка на телефони 0601 6 86 50 и 0879 292 805 през целия ден. Те следва да представят пред съответното длъжностно лице експертно решение на ТЕЛК за инвалидност, не по-малка от 71 на сто, или епикриза, доказваща временната невъзможност или съществени затруднения за придвижване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе