Апелативният съд призна вината на управител на дружество, избегнал плащането на над 146 хиляди лв. данък добавена стойност

Варненският апелативен съд постанови присъда, с която призна за виновен управляващ и представляващ търговско дружество за това, че в съучастие с втори подсъдим е избегнал установяването на данъчни задължения в размер на 146 737,04лв., като потвърдил неистина в ежемесечни справки декларации по Закона за ДДС. Деянието било извършено в периода 14 септември – 14 декември 2010 г. в Търговище при условията на продължавано престъпление. Укритите данъчни задължения са в особено големи размери. 41-годишният Светломир С. получи наказание 1 година лишаване от свобода, като изпълнението е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Апелативният съд призна за виновен в съучастие като съизвършител 53-годишният пълномощник. Със съдебния акт въззивната инстанция отмени присъда на Търговищкия окръжен съд, с която Светломир С. е бил оправдан изцяло. Потвърдено бе наказанието, наложено от Окръжния съд спрямо Веселин: 3 години лишаване от свобода, отложено за срок от 5 години и конфискация на автомобил. По отношение на този подсъдим производството се разглежда задочно. Отхвърлен е гражданският иск, предявен от Министерството на финансите.

В производството пред Окръжен съд – Търговище е установено, че управителят на ЕООД Светломир упълномощил Веселин с всички права за цялостното упражняване дейността, включително да подава и подписва необходимите декларации пред данъчната администрация. През лятото на 2010 г. Веселин започнал мащабна дейност по продажба на зърно. Продадена била продукция на шестима производители – пшеница и слънчоглед. За да не изпълни задължението си да установи, начисли, декларира и внесе дължимия ДДС, той осигурил данъчни фактури, в които ЕООД-то било вписано като получател, но те не отразявали реални доставки. Така се формирала неистинска данъчна основа за фиктивни доставки с право  на данъчен кредит. Недействителните фактури били предоставяни заедно с другите фактури от дейността на дружеството. С включването им било упражнено неправомерно право на данъчен кредит и било избегнато установяването на данъчни задължения по ДДС в общ размер от 146 737,04 лв.

Производството пред настоящата инстанция бе инициирано с протест на прокуратурата и жалба на гражданския ищец. Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че Светломир С. е имал активно участие в дейността и решенията са вземани съвместно от двамата съпроцесници. На противоположно становище бе защитата му.

Апелативният съд намери, че извършител на престъплението като съучастник е и управителят на дружеството Светломир С. Предстои изготвяне на мотивите към съдебния акт. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Върховния касационен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе