ОДМВР – Търговище с превантивни мерки за предстоящите празници

Снимка: МВР

По традиция служителите на областната дирекция на МВР и на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“-Търговище са предприели допълнителни мерки за опазване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата и сигурността на жителите и гостите на област Търговище по време на предстоящите великденски празници.

В ОДМВР-Търговище е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие на местата в областта, където ще се провеждат празнични и религиозни мероприятия и други публични прояви. Проведени са срещи с представители на православните храмове и с органите на местната власт за планиране на съвместни действия за повишаване на сигурността. Засилено полицейско присъствие ще има около храмовете в областта във времевите периоди, когато се очаква събиране на голям брой миряни. Предприети са превантивни мерки с оглед противодействие на посегателства срещу собствеността и имуществото на гражданите. Предвидени са специализирани полицейски операции с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. От полицията напомнят на гражданите, че местата, където в празничните дни ще има струпване на хора – храмове, търговски обекти, базари, традиционно са притегателни за извършители на джебчийски кражби, затова е необходима да проявят засилена бдителност за опазване на чанти, портмонета, документи и накити. Пари и ценни предмети хората не бива да оставят и в автомобилите си, независимо за колко време ги напускат.

Криминалистите съветват при напускане на жилищата си за продължително време гражданите да вземат съответни мерки за обезопасяването им, както и да избягват да оставят в тях големи суми пари и ценности. Не е препоръчително публичното обявяване(например – в социалните мрежи), че поради великденско пътуване ще отсъстват с дни от дома си, защото това може да бъде сигнал за хора с недобри намерения. В случай, че забележат присъствие на непознати или на хора със съмнително поведение, е необходимо гражданите своевременно да подадат сигнал на тел. 112.

Засилено в празничните дни ще бъде полицейското присъствие и по пътищата на област Търговище.  В дните и в часовите интервали с интензивен трафик екипите ще имат готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението по основните пътни артерии в областта, тъй като логично тогава се очаква завишен трафик на МПС. През празничните дни ще има засилени проверки с цел ограничаване на предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, като в проверките ще се включат максимален брой полицейски служители и ще се използват всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростните режими.  Полицейски екипи ще има по първокласните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП, както и на пътните възли, кръстовищата и участъците с временна организация за безопасност на движението, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на транспортния поток. Паралелно проверки ще се извършват и на територията на малките населени места и пътищата между тях.

За времето от 13 до 17 април по пътищата на областта ще се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“. В хода й полицейските служители ще следят за водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство При констатиране на нарушения, спрямо нарушителите се проявява нулева толерантност. Контролът по време на СПО ще бъде насочен към недопускане:

–  управление на ППС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози
– управление на МПС от неправоспособни водачи;
– управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“
– неизползваното на обезопасителни колани, защитни каски и системи за обезопасяване на деца;
– използването на мобилни и други устройства по време на управление на ППС, водещи до разсейване на водачите на ППС;
– неосигуряване на предимство на пешеходците от водачи на МПС
– внезапно навлизане и неправило пресичане на платното за движение от пешеходци
– неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно

В навечерието на великденските празници служители на  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Търговище са извършили тематични проверки на 27 православни църкви и няколко места за настаняване на територията на областта(4 хотела и една хижа), относно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност. Проверени са пожарогасителите, ел. инсталациите и евакуационните изходи на обектите, както и обезопасеността на местата за палене на свещи. Издадено е едно противопожарно разпореждане с предписание за отстраняване на констатирани нарушения на противопожарната безопасност. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти. В църквите по време на празничните литургии за Великден е осигурено присъствие на дежурни служители на РД“ПБЗН“-Търговище.

От ръководствата на ОДМВР-Търговище и РД“ПБЗН“-Търговище пожелават на жителите на областта светли и благословени великденски празници!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе