Проект за укрепване на общинския капацитет започва в Търговище

Снимка: Община Търговище

Община Търговище започва изпълнението на проект „Укрепване на общинския капацитет“. Той се реализира по процедура, финансирана от Европейския социален фонд +, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Целта на проекта е да се предоставя по-ефективна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи, като се укрепи капацитетът на администрация, ангажирана с изпълнението задълженията по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за личната помощ (ЗЛП).

Дейностите по проекта предвиждат създаването на специален офис, където гражданите и потребителите на социални услуги ще могат да бъдат консултирани. Ще им се оказва съдействие за подбор на най-подходящата за тях услуга, ще се извършват предварителни оценки на потребностите им. Специално наети по проекта експерти ще отговарят за прилагането на ЗХУ, на ЗЛП при предоставяне на механизма „Лична помощ“ и други.

Община Търговище обявява и процедура за подбор на персонал, който ще изпълнява посочените дейности. Срокът за кандидатстване е 19 май 2023 г. Изискванията към кандидатите и списък с необходимите документи за участие са публикувани в сайта на Общината: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/projects/UkrepvaneOKapacitet

Изпълнението на проекта, който е с продължителност от 23 месеца, ще подкрепи и процеса по реформиране на системата на социалните услуги. Припомняме, че националното законодателство предвижда от 2024 г. насочването към услугите, предоставяни по силата на горепосочените закони, да се извършва от общините, вместо от Дирекциите „Социално подпомагане“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе