Проведе се седмото издание на Регионалната историческа конференция „История и памет“ в Търговище

Вчера, 27.04.2023 г., в актовата зала на I СУ „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище се проведе седмото издание на Регионална историческа конференция „История и памет“ на тема „Другият прочит на миналото. Жените в историята“.

В изявата, организирана от РУО – Търговище, участваха 40 ученици от прогимназиален и гимназиален етап от 11 училища в областта. Представени бяха 20 разработки, разпределени в три категории – есе, презентация, филм/клип.

На откриването началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева приветства всички участници и гости и благодари за приетото предизвикателство.

„ Днес с Ваша помощ ще споделим вдъхновяващи примери за родолюбиви, упорити, и смели жени, оставили трайна диря в световната/българската история“, заяви г-жа Станчева. Преди да пожелае успешно представяне на всички ученици, началникът на РУО съобщи, че за втора поредна година сертификатите на участниците в Конференцията ще бъдат връчени на образователна екскурзия, организирана от РУО с подкрепата на „ЕМУ“ АД гр. Търговище. Посещението на Археологически резерват „Абритус“ в Разград ще се осъществи през м. май.

На историческия форум, индивидуално или в екип, бяха представени разработки за  вдъхновяващи жени, променили хода на националната или световната история – Клеопатра, Кралица Мария Терезия, Анастасия Димитрова, Емине Мустафова (помюсюлманчената българка Елена от гр. Опака), Райна Княгиня, Сирма войвода, Индира Ганди, Царица Елеонора Българска и много други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе