Училища представиха добър опит в работата с родители

Днес, 28.04.2023 г., в актовата зала на Първо ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище се проведе методическа среща на тема „Представяне на добър опит от директори на училища за изграждане на сплотени училищни общности и системна работа с родителите“. Инициативата се организира от Регионално управление на образованието – Търговище и на нея присъстваха директорите на училища в област Търговище.

Чрез видеоклип директорът на ОУ „Христо Ботев“ с. Камбурово г-жа Здравка Динчева представи училището, екипа от учители, ученици и целите, които са си поставили за постигане на добър диалог с родителите. Освен това бяха представени и възможностите, които предоставят национални програми и проекти за задълбочаване на сътрудничеството и за изграждане на подкрепяща и позитивна образователна среда. По НП „Заедно за всяко дете“, Модул 3 „Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот“, училището има спечелен проект, като една от основните цели е подобряване на партньорството с родителите. Проведени са формални и неформални родителски обучения на тема „Как да бъдеш уверен и успешен родител?“, беседи, кулинарни и спортни състезания, концерти, базари и много други дейности. В резултат на това е постигната по-добра комуникация между ученици, учители и родители, подобрен е преходът между начален и прогимназиален етап, повишени са резултатите на учениците и др.

За седма поредна учебна година в ОУ „Антон Страшимиров“ с. Светлен успешно функционира родителски клуб. Това информира директорът на училището г-жа Биляна Милева. Родителите редовно участват в семинари, обучения, организиране на празници, съвместни екскурзии, панаир на занаятите и коледни базари. Вече 5 години по инициатива на родителите в училището работи магазин „За без пари“, където всеки може да си избере и вземе дреха, която му харесва и има нужда от нея. Зареждането на магазина се осъществява като ученици, учители и служители предоставят свои дрехи, които са им станали излишни. Традиция е родителските срещи да се провеждат по населените места на учениците. Училището в с. Светлен също има спечелен проект по НП „Заедно за всяко дете“, Модул 3 „Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот“. Проведени са беседи и разговори на различни теми, спортни състезания, театрални постановки и др.

Единадесет родителски срещи през настоящата учебна година са проведени в СУ „Васил Левски“ гр. Опака отново по НП „Заедно за всяко дете“. Това обаче не са традиционните родителски срещи, а са реализирани дейности, някои от тях съвместно с психолог и медицинско лице на различни теми като „Какво е да си родител на тийнейджър?“, „Как да подпомогнем израстването на детето – начини за справяне с агресията?“, „Изработване на здравна пирамида“, „Чинията на здравословното хранене“. Проведени са екскурзии, посещения на музеи и други дейности за сплотяване на училищната и родителската общност.

През последните две учебни години в ОУ „Георги С. Раковски“ с. Голямо ново е въведен  методът „Отворени класни стаи” за споделяне на добри практики и изграждане на взаимно доверие, както между самите учители, така и на родители към учители. Родителите активно се включват в дейности и събития, организирани от училището – за продължаване образованието на децата им  в по-висока степен, за професионално ориентиране, за вредата от тютюнопушенето и алкохола, както и по повод празници за отбелязване на традиции и обичаи, международни и световни дни. Организират се срещи с успели образовани бивши възпитаници на училището. От 2010 г. към училището е сформиран Родителски клуб, който функционира и до днес. По негова инициатива периодично се организира полагане на доброволен труд в полза на училището – боядисване на ограда, засаждане на дръвчета, цветя и декоративни храсти, почистване на училищния двор, освежаване на пейки, оформяне на кът за игри на открито, поддържане на билковата градина и др. Сформирани са зелени патрули – ученици, които следят и се грижат за чистотата в училищния двор и околностите. Обособена е Еко пътека – Слонът, където децата се забавляват с весели игри и провеждат учебни часове на открито.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе