Полицейски акции по време на майските празници

Най-често водачите не спазват изискванията на пътните знаци и маркировката, преобладават нарушенията на скоростните режими в населените места. Това са част от констатациите за първите 4 дни от превантивна полицейска акция за подобряване на пътната безопасност по време на майските празници.

На 28 април т. г. в област Търговище стартира специализирана полицейска операция, свързана с празниците в началото на м. май – на труда и Гергьовден, и логично увеличеният в тази връзка трафик на МПС по основните пътни артерии. Акцията ще продължи до 8 май. На 5-ти, 6-ти и 8-ми май, когато по основните пътни артерии на страната се очаква интензивно движение на МПС, ще има засилено полицейско присъствие с цел гарантиране на безопасността на участниците в него. Предвид това в осъществяване на контролната дейност са включени максимален брой служители, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

За първите 4 дни от акцията контролните органи са проверили по пътищата на областта 425 МПС и 540 граждани. Сред констатираните от полицейските служители нарушения най-много са свързани с неспазване на пътни знаци и маркировка от водачите на МПС – 83 такива нарушения. 34 са установените случаи на управление на МПС без предпазни колани, каски и обезопасителни системи за деца. По време на осъществявания активен контрол са установени да шофират 5 неправоспособни водачи, и двама техни колеги с концентрация на алкохол в издишания въздух над 1,2 промила(престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс). Констатирани са и 4 случая на неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно.

Паралелно в хода на операцията се осъществява и контрол за спазване на скоростните режими, като за целта се използват всички налични технически средства. Прави впечатление, че в населените места на областта са установени повече случаи на надвишаване на максимално допустимата скорост в съответния участък, в сравнение с пътищата извън населените места. За първите 4 дни от операцията в градовете и селата на област Търговище са констатирани 361 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС, а извън населените й места – 246. Най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост за споменатия период е с 41 км/ч в населено място и с 55 км/ч извън населено място.

За така установените от тях нарушения полицейските служители са съставили 57 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 162 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата.

Засиленият контрол с оглед осигуряване на безопасност на движението и ограничаване на предпоставките за пътен травматизъм в областта продължава. От сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция на МВР съветват водачите на МПС да тръгват на път с добре подготвени автомобили, да управляват със съобразена с пътните и метеорологични условия скорост, и да не предприемат рискови маневри, застрашаващи здравето и живота на някои от участниците в движението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе