Платени пътища в Чешката република. Чешка винетка. Пълен преглед.

Удобство при пътуване за много хора означава възможността да се движат с автомобил. В Европа има голяма мрежа от пътища, която включва както безплатни, така и платени пътища. В Чехия също има платени пътища, за да се движат по които е необходимо да се заплатят съответните такси.

За туристи, които пътуват със собствен автомобилен транспорт или нает автомобил, най-удобната опция ще бъде да закупят едно винетка, която позволява използването на платените пътища в Чехия. Мотоциклетът е освободен от задължението да плаща такси за пътищата, но всички останали видове транспорт трябва да платят за използването на платените автомобилни пътища.

Кой е задължен да закупи чешката електронна винетка и кой е освободен от плащането на пътните такси?

От пътните такси в Чешката република са освободени:

• Електромобили (при оформяне на съответната формуляр),

• Хибридни и водородни автомобили,

• Автомобили, превозващи собственици на чешки удостоверения ZTP или ZTP/P (удостоверение на инвалида),

• Ретро автомобили,

• Мотоциклети.

За всички останали видове транспорт (до 3,5 т) ,които пътуват по пътища с поне четири ленти за движение, е задължителна винетка. Няма такси за ремаркета.

Къде да купя електронна магистрална винетка за 2023 г.?

• Онлайн магазинът – най-лесният и удобен начин

От 1 декември 2020 г. онлайн магазинът https://electronic-vignette.cz/bgонлайн винетка чехия предлага онлайн продажба на пътни такси. Уебсайтът е наличен и на български език. Купуването на чешка винетка е лесно – просто изберете типа винетка (за 1 година, 30 дни, 10 дни), въведете регистрационния номер на превозното средство и страната на регистрация, изберете началната дата на валидността на магистралната винетка и може би поискате еко-такса за автомобили, работещи на биометан или природен газ. Последният етап на покупката е плащането. След получаване на потвърждение по имейл и/или СМС за плащането, можете да тръгнете на пътя.

Винетка за Чехия в търговски обекти

В Чехия е възможно да се купят електронни винетки и в отделни търговски обекти. При лична покупка се въвеждат същите данни като при онлайн покупка.

• В самообслужващи се киосци

Самообслужващи се киосци обикновено са разположени в приграничните райони преди влизането на платен участък на магистралата. Електронната винетка може да се заплати само безналично.

Проверки и глоби

Както пътната полиция, така и служителите на митническото управление проверяват наличието на електронни винетки. Проверката се извършва само на платените пътища и се извършва по регистрационния номер. На платените участъци са инсталирани видео наблюдение системи, които прочитат регистрационния номер и патрулират пътищата. Ако служителите на ДПС имат съмнения, те предават информацията за нарушителя на следващата станция, където могат да го спрат. За нарушителите, които нямат електронни винетки, грози глоба до 20 000 чешки крони. Това се отнася само за превозни средства, които не влизат в списъка на освободените от таксите ПС. Освободените от такси автомобили също се проверяват. Ако се установи, че правото на освобождение от такси е присвоено незаконно, грози глоба до 100 000 чешки крони. Шофьорът, който не е подал молба или не е съобщил за прекратяване на правото на освобождение от такси в рамките на 10 дни, грози глоба до 5 000 чешки крони.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе