Седмокласници ще се ориентират каква професия да изберат на Панорама на професионалното образование

В изпълнение на дейностите за планиране и реализиране на държавния план-прием  Регионално управление на образованието – Търговище организира VI-та Регионална панорама на професионалното образование. Събитието ще се проведе този петък – 12.05.2023 г., от 10.00 до 13.00 часа.  Включването на проявата в рамките на панаирната седмица е особено успешно, защото допринася за по-добро популяризиране на утвърдените в държавния план – прием професии и максимално ще улесни избора на учениците, завършващи VII клас.

През тази година РУО – Търговище разширява панорамата. Освен всички 8 професионални гимназии от област Търговище и Обединено училище „Христо Ботев“ с. Макариополско, за първи път в нея ще участват Спортно училище „Никола Симов“ гр. Търговище и ЦПЛР – ОДК гр. Търговище.

В програмата се предвижда екипи от учители и ученици от съответните професионални гимназии да рекламират училището си чрез демонстрации и да запознаят бъдещите осмокласници със спецификата на обучението, което се предлага. През настоящата учебна година общо 941 са учениците, които ще завършват основно образование. За целта училищните екипи ще бъдат разположени на отделни щандове (осигурени от училищата), където кандидат-гимназистите да получат актуална информация за възможностите за реализация по съответните професии. В програмата са включени още модно ревю, изложение на земеделска техника и картинг демонстрация. Официални гости на събитието ще бъдат представители от Министерството на образованието и науката.

Училищните щандове ще бъдат разположени на улица „Васил Левски“, а  земеделската техника – на ул. „Иван Вазов“. Картинг демонстрация ще се организира в двора на Първо ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище.

Същия ден, час по-рано – от 9.00 часа, в залата на ОНЧ „Напредък – 1864“ (Кинозалата) ще се проведе Информационно събитие за популяризиране на дуалната система на обучение пред родители и ученици от Търговище, Шумен и Разград. Ще бъде представено дуалното обучение по области и училища, специалности с дуална форма на обучение и дейности по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Всички желаещи родители и ученици ще имат възможност да посетят и разгледат производствата на водещи работодатели от област Търговище. Събитието се организира от МОН и РУО – Търговище в изпълнение на дейност 5 по проекта – „Дейности в подкрепа на родителите.

Предния ден – 11.05.2023 г., по покана на МОН в кинозалата ще се проведе среща между експерти от министерството и представители на бизнеса от Търговище, Шумен и Разград. Целта е да се предостави детайлна информация на работодателите от трите области за потенциала на дуалната система и практически насоки за реализирането ѝ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе