ОДМВР – Търговище предприема мерки във връзка с предстоящите балове

Във връзка с 24-май – Деян на българската просвета и култура и на славянската писменост, и завършването на училище от абитуриентите, в ОДМВР-Търговище са предприети всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на движение по улиците в градовете на областта с интензивен автомобилен трафик, както и за спазването на обществения ред по време на абитуриентските тържества.

Извършват са проверки в заведенията, в които ще се провеждат организирани празненства, като специално внимание се обръща на пропускателния режим с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, с агресивно поведение, в нетрезво състояние или видимо употребили наркотични вещества или техни аналози. Провеждат се срещи с ръководителите на частни охранителни фирми, охраняващи учебни заведения с оглед осъществяване на своевременен обмен на информация и бързо взаимодействие. Съвместно с Регионалното управление на образованието и на териториалната структура на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ се уточняват се маршрутите за придвижване и местата за провеждане на абитуриентски балове в областта с оглед осигуряване на добър обществен ред и недопускане на инциденти при организираното придвижване на празнуващи. В районите на училищата в дните около баловете ще има засилено полицейско присъствие.

Празничните събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда. Провеждат се инструктажи с водачите на автобуси, с които ще се предприемат организирани пътувания на зрелостници, ще се проверява и техническата изправност на превозните средства, с които ще пътуват зрелостниците. Водачите ще бъдат проверявани за евентуална употреба на алкохол или на наркотични вещества.

В ход на територията на областта е специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Абитуриенти“ предвид очакваната повишена интензивност на трафика на МПС във връзка с празника и с оглед предотвратяване предпоставките за тежки пътни инциденти. Полицейските екипи ще осъществяват активен контрол в участъци с концентрация на пътни инциденти от републиканската пътна мрежа, а при необходимост те имат готовност и да регулират и подпомагат движението на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.

Превантивната акция за осигуряване на сигурност по пътищата по време на абитуриентските празници в област Търговище ще продължи до края на месец май. Основен акцент в нея ще е недопускане на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества и техни аналози, както и от неправоспособни такива. В хода на специализираната операция ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта. В операцията са ангажирани максимален брой полицейски служители, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе