Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище се включи в Четвъртата регионална среща на училищата − посланици на ЕП

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище се включи в Четвъртата регионална среща на училищата − посланици на Европейския парламент. Събитието събра над 120 младежи и учители от девет училища в Североизточна България.

В рамките на инициативата организаторите от Информационното бюро на ЕП провокираха учениците да решават казуси, да проверяват знанията си с викторина, да водят дебати относно европейските ценности и човешките права. Проведени бяха и различни интерактивни занимания и ролеви игри, както и дискусия за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини в Европа.

Младите посланици на ЕП имаха възможност да разговарят с евродепутата Емил Радев по теми, свързани със законодателната дейност на Европарламента. Сред акцентите в дискусията бяха и перспективите на страната ни за присъединяване към еврозоната, руската военна агресия в Украйна, борбата с корупцията в България и в ЕС, ефективността на правосъдието и процесите на дигитализация в тази сфера. Учениците поставиха въпроси и за избирателните права, за противодействието на наркотрафика и дискриминацията.

Дезинформацията за Европейския съюз бе темата на лекцията, която проф. д-р Ингрид Шикова, създател на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Климент Охридски“, представи по време на срещата.

„Най-хубавото нещо за младите хора днес е изборът – те могат да учат в Европа, България, Варна – където си поискат. Младите могат да изберат къде да работят и да живеят – това е чудесното усещане за свобода на избора“, акцентира проф. Шикова. По думите й, Европа и Европейският съюз предлагат много възможности за младите хора и от тях зависи как ще го направят.

За да провери как се ориентират учениците в социалните мрежи, проф. Шикова реши да направи експеримент, като им прочете невярната информация, че Европейската комисия възнамерява да съкрати лятната ваканция на всички ученици на 20 дни. „Интересно ми е как ще реагират“, посочи тя. Проф. Шикова допълни, че младите трябва да имат повече знания какво представлява Европейският съюз и как той функционира, защото, ако дезинформацията за ЕС се възприема твърде лесно и безкритично, то това е поради незнанието на хората.

Целта на регионалните срещи е да се дава възможност на участниците в Програмата за училища – посланици на ЕП от различни региони на страната да се опознават и да си сътрудничат, а също и да насърчава изявите на учениците, работещи по нея.

Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище се включи в Четвъртата регионална среща на училищата − посланици на…

Posted by Първо Средно Училище Св.Седмочисленици on Sunday, May 21, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе