Окръжен съд – Търговище прекрати дело за наркотици и върна преписката на прокуратурата

Снимка: Данче Бозаджиева

Окръжен съд – Търговище под председателството на съдия Мирослав Митев отказа сключване на споразумение по дело за производство, пренасяне, изготвяне и търговия с наркотични вещества.

Споразумението е внесено от Окръжна прокуратура – Търговище с предложение за налагане на общо наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три години, чието изтърпяване е отложено за срок от пет години (условно осъждане) и „Глоба“ в размер на 15 хил. лв.

Производството е образувано за това, че на 11.08.2021 г. в Индустриалната зона на гр. Търговище в нарушение на Закона за контрола на наркотичните вещества и прекурсорите 42-годишният С. Д. е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества. Отглеждал е и в оранжерия, разположена в няколко помещения на два етажа, растения от рода на конопа (марихуана) със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидрокарабинол (ТХК).

Съдът приема, че прокурорът е подценил ролята си за това правилно да оцени всички събрани по делото доказателства, както и фактите за извършване на инкриминираното престъпление и на база на същите да формулира правилно обвинение. От самото начало на воденото производство е било ясно, че се касае за производство с цел разпространение на наркотични вещества в голямо количество и високо процентно съдържание на активен компонент, както и висока стойност, представляваща особено големи размери – близо 1 млн. лв. Наложената санкция следва да бъде съразмерна на противоправното деяние.

Излагайки горното, съдът отказа да одобри предложеното споразумение, прекрати делото и върна материалите на ОП – Търговище за продължаване на действия по разследването.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе