Изложба „Тракийският воин от Руец“ откриват на 31 май в Търговище

През януари 1925 г. в местността „Каваците“, югоизточно от съвременното село Руец, общ. Търговище, иманяри разкопават могилата Мал-юк (товар имане) и откриват гробница. Това засега е най-ранно датираната гробница от втората половина на V в. пр. Хр., с инвентар, който я поставя в групата на най-представителните свидетелства за формиране на местен династичен дом в тази част на Североизточна Тракия през тази епоха.

В нея са открити общо 30 предмета, част от които ще бъдат представени в изложбата, които понастоящем са собственост на Националният археологически институт с музей при БАН – София и за първи път в България ще бъдат представени цялостно. Те биха могли да бъдат разграничени функционално, както следва:

– защитно въоръжение – бронзов шлем халкидски тип изработен от бронз и сребро, бронзова броня с митра изработена от бронз, желязо и сребро;
– нападателно въоръжение – железен меч тип „акинак”;
– банкетни съдове – амфора изработена от бронз със сребърни инкрустации, цедка изработена от бронз и керамични съдове – фрагмент от червенофигурна хидрия.

Откриване на изложбата: 31 май, Славейково училище, 17.30 ч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе