Осъден за убийство и кражба в Нидерландия ще търпи остатъка от наказанието си в България

Окръжен съд – Търговище призна и прие за изпълнение решение на съд Зееланд-Вест-Брабант, Кралство Нидерландия. 44 – годишният А. С. от гр. Попово е отправил искане до Окръжния съд в Търговище да изтърпи остатъка от наказанието си в България.

Наложеното наказание в общ размер 6205 дни (седемнадесет години) „Лишаване от свобода“ е за това, че в периода 19-20 март 2017 г. в гр. Риланд, Кралство Нидерландия, лицето – в съучастие с други лица, умишлено е отнело живота на пострадалия като многократно е приложило външно насилие. Убийството е съпроводено с друго престъпление, а именно кражба на дрога (канабисови растения), като убийството е извършено с цел улесняване на кражбата.

Според Наказателния кодекс на Нидерландия „Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода за срок до петнадесет години или глоба от пета категория“ и „Убийство, последвано, придружено или предшествано от престъпление и извършено с цел да се подготви или улесни изпълнението на това престъпление или – при залавяне на местопрестъплението, с цел осигуряване на безнаказаност или на незаконно придобитото за себе си или за другите участници в това престъпление, се наказва с доживотен затвор или лишаване от свобода до тридесет години или глоба от пета категория.“ Деянието съставлява престъпление и в Република България – по чл. 199, ал. 2, т. 2, във връзка с чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК.
Съдебният състав на Окръжен съд – Търговище като прие за изпълнение присъдата с размер на наказанието „17 години лишаване от свобода“, зачете изцяло времето на изтърпяната част и временното задържане на осъдения от месец август 2017 г. до фактическото му предаване. Остатъкът от наказанието той ще изтърпи при първоначален „строг“ режим в България.

Постановеното решение подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна, в 14-дневен срок от обявяването му.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе