Окръжен съдия е задържан за подкуп в Търговище

Съдията от Окръжен съд-Търговище Мирослав Митев е бил задържан с подкуп късно снощи.

Той вече е привлечен като обвиняем за подкуп и с прокурорско постановление е задържан до 72 часа. Утре ще се прецени дали ще се иска от съда да му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза днес зам. градският прокурор Христо Кръстев.

Той обясни, че вчера Софийската градска прокуратура (СГП) е получила сигнал от Антикорупционната комисия за съдия, който искал подкуп. Става дума за сумата от 10 000 лв., „платена“ на две вноски от по 5000 лв. Съдията е бил докладчик по въззивно наказателно дело от общ характер срещу човек, осъден на първа инстанция за хулиганство. Срещу сумата магистратът обещавал да намали наказанието, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние.

Заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев, заместник председателят на КПКОНПИ Антон Славчев и заместник директорът на ГДБОП-МВР Димитър Кангалджиев с подробности във връзка с проведена операция по задържането на магистрат.

Posted by Прокуратура на Република България – Пресцентър on Wednesday, June 28, 2023

Веднага след като получили сигнала от КПКОНПИ, екип от прокурори заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията е била открита сумата от 5000 лв. като тепърва ще се изяснява дали това е първата, или втората вноска. Ще се проверява и дали съдията е потърсил подсъдимия, или обратното.

Христо Кръстев посочи още, че наблюдаващият прокурор ще прецени дали да се иска отстраняването от длъжност на Мирослав Митев.

„Колегата не е на работа тази сутрин, има насрочени второинстанционни дела за днес, те ще бъдат отложени за по-късна дата“, коментира пред БТА председателят на Окръжния съд в Търговище съдия Татяна Даскалова. По думите ѝ колегията е потресена от случилото се.

Митев е от над 20 години в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Близо 10 години е бил в районния съд в Попово.

В началото на 2021 г. Митев беше кандидат за председател на Окръжния съд в Търговище. Той получи два гласа, а мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи Даскалова (повече виж тук).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе