БФ „Търговище“ с чудесно представяне в танцова олимпиада и арт фестивал в Бургас

Балетна формация „Търговище“ се завърна от Международна балетна, танцова и музикална олимпиада – Бургас с много награди. Всеки от танците, с които се представи балета, беше високо оценен и награден.

При най-малките, в характерни танци, „Чебурашка“ завоюва първо място с купа, медали и дипломи за всички деца.

В следващата възрастова група, с танца „Полонез“, съставът отново спечели купа за първо място, 47,5 точки от максимални 50 и медал и диплом за всяко дете от организаторите.

Танцът „Баркарола“ в следващата възрастова група отново е с купа, медали и грамоти за първо място.

При соловинте изпълнения, нашата златна Калина Стайкова се окичи с медал за първо място за изпълнението си на вариация на  Гамзати от балета „Баядерка“. Тя получи много похвали от членовете на международното жури за блестящото си изпълнение.

При големите и трите танца, с които се представиха получиха купа, медали и дипломи за първо място: „Либертанго“, „Хоро Стакато“ и „Китайски танц“. „Хоро Стакато“ е наградено и с безплатно участие в олимпиадата в Белград през ноември.

Хореографът Севдалина Стойчева получи от организаторите от Балкански Алианс купа за най-многобройно участие като състав и най-високо оценени хореографии.

Целият състав е поканен от члена на журито Константинос Кафантарис на безплатно обучение в неговото училите в Гърция.

Част от децата от балетната формация участваха в уъркшоп по съвременни техники, ръководен от него и получиха сертификат.

На следващия ден, авторският спектакъл „Конче Вихрогонче“, създаден по повод 50 години от рождението на състава, бе представен на сцената на Държавна опера Бургас, по време на Първи международен Арт фестивал за детски балетни и танцови спектакли. Проф. д-р Маша Илиева, прима балерина на Националната опера и балет и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, връчи първият лауреат на Балетна формация „Търговище“ за прекрасния спектакъл.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе