Горна инстанция потвърди ареста на обвиняем за държане с цел разпространение на три вида наркотици в Търговище

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение, взета от Окръжния съд в Търговище спрямо мъж, обвиняем за това, че на 27.06 е държал с цел разпространение високорискови наркотици:  около 10.6 гр. марихуана, 17 гр. амфетамин и 10,7 метаамфетамин. Николай Н. е бил осъждан 4 пъти за нарко престъпления,  а настоящото деяние е осъществено в изпитателния срок на условна присъда.

Защитата на 39-годишния мъж отхвърли извода за съпричастността на подзащитния му към престъплението. Няма доказателства, че обвиняемият е упражнявал фактическа власт над иззетите вещества, смята адвокатът.

Представителят на Апелативната прокуратура отстоява противоположната теза – от събраните доказателства може да се направи изискваното от закона обосновано предположение. Става дума за упорита престъпна дейност, засягаща немалки количества от различни видове наркотици, при това в продължителен период.

Апелативният съд съобрази повдигнатото обвинение и преценката на Търговищкия окръжен съд за наличието на законовите предпоставки за вземане на мярка „задържане под стража“. Първата инстанция се е позовала на установените по делото обстоятелства: в обвиняемия и помещения, които той обитава, са открити наркотици от три разновидности – коноп, амфетамини и метаамфетамини. Разпитани свидетели твърдят, че Николай е разпространявал. Тези данни правят правилно заключението за съществуването на обосновано подозрение за авторството на деянието. Въззивният съд споделя както този, така и извода за наличие на реална опасност при по-лека мярка обвиняемият да извърши престъпление. В подкрепа на това е информацията от свидетелството за съдимост – 4 осъждания, всички свързани с наркотични вещества: държане, държане с цел разпространение и управление на МПС след употребата им. Не може да се подцени фактът, че деянието – предмет на настоящото производство – е извършено в изпитателния срок на друго осъждане за същото престъпление.

Всички тези обстоятелства дават законови основания първоначалната мярка за неотклонение спрямо Николай Н. да бъде задържане под стража, както правилно е преценил Окръжният съд в Търговище. Затова и въззивният състав заяви, че жалбата срещу първоинстанционното определение е неоснователна, а то трябва да бъде потвърдено.

Съдебният акт на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе