ОСТ допусна изпълнение на европейска заповед за арест за мъж от Опака, обявен за международно издирване от белгийските власти

Търговищкият окръжен съд допусна изпълнението на европейска заповед за арест (ЕЗА)  на 45-годишния Б. Ш. от гр. Опака, който се издирва от властите в Кралство Белгия. Лицето е обявено за международно издирване от белгийските власти във връзка с изпълнение на две присъди, а именно наложени наказания от 30 месеца „Лишаване от свобода“ за притежание на наркотици (канабис) и 18 месеца „Лишаване от свобода“ за участие в групировка за извършване на престъпления против лица или имущество. Това са престъпления по белгийското законодателство, които се разглеждат като такива и по НК на Република България – чл. 354а, ал. 1 НК, чл. 354в, ал. 1 НК и чл. 321, ал. 2 НК.

Припомняме, че на 13-ти този месец спрямо Б. Ш. беше взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Мярката беше постановена от ОСТ предвид наказанията, които се предвиждат за извършените престъпления, а именно „Лишаване от свобода“, както и опасността обвиняемият да се укрие (напуснал е Кралство Белгия след постановяване на присъдите).

Б. Ш. изрази доброволно съгласие в откритото съдебно заседание на 17 юли 2023 г. за предаване в Кралство Белгия и не се отказа от принципа на особеността по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Съдебният състав разясни същността на принципа, а именно, че подсъдимият не може да бъде разследван или съден от белгийските власти за друго престъпление, освен за това, за което е предаден. Съгласно чл. 45 ЗЕЕЗА на Б. Ш. беше даден 3-дневен срок, в който има възможност да оттегли даденото съгласие. На заседанието днес осъденият поддържа даденото съгласие.

Решението на Окръжен съд – Търговище е окончателно и не подлежи на обжалване.

17 юли е денят, в който отбелязваме ангажираността си към международното наказателно правосъдие. „Тази година отбелязваме 25-ата годишнина от приемането на Римския статут на Международния наказателен съд (МНС). Приемането му беше важна стъпка напред в борбата срещу безнаказаността на световно равнище. МНС е първата постоянна наказателна съдебна институция с универсален характер, създадена с цел наказателно преследване на извършителите на най-тежките престъпления, които създават безпокойство за цялата международна общност. На никого – без значение на самоличността или местоположението му – не трябва да се позволява да избяга от правосъдие.“ – се казва в изявление  на върховния представител Жозеп Борел от името на Европейския съюз по повод Деня на международното наказателно правосъдие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе