АПИ изпълни краткосрочните мерки за обезопасяване на участъка от пътя Велико Търново – Търговище в района на „Момина чешма“

Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълни краткосрочните мерки за обезопасяване на участъка на участъка от първокласния път I-4 Велико Търново – Търговище в района на „Момина чешма“. Трасето при 221-ви км е сред най-опасните по направлението с множество пътно-транспортни произшествия и загинали.

Припомняме, че на 1 август министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков посети лично мястото и разговаря с близки на загинали и пострадали при катастрофи и пое ангажимент да се вземат допълнителни мерки за обезопасяване на отсечката след прохода Боаза, в която има кръстовище към парк и вилна зона. Инспекция на място направиха и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов, инж. Десислава Паунова – член на УС на АПИ, областният управител на Търговище Гергана Цонева и др. Експертите направиха оглед на трасето и след анализ на ситуацията започна изпълнението на краткосрочните мерки.

Изпълнените до момента от АПИ обезопасителни краткосрочни мерки включват полагането на „шумна“ маркировка, която да заостря вниманието на шофьорите при преминаване по трасето, и ограничаване на скоростта на движение до 60 км/ч. От МВР предстои да бъде монтирана и стационарна камера, която ще следи денонощно за спазване на наложените ограничения. Експертите са категорични, че това е най-рационалното и бързо решение, което ще помогне за намаляване на скоростта и рисковото изпреварване. Монтирани са и нови пътни знаци и е обновена маркировката.

Дългосрочните мерки, които предстои да се предприемат, са свързани с реконструкция на кръстовището в района на вилните зони на Търговище с цел осигуряване на лента за ляв завой и изграждане на пешеходен подлез за безопасното преминаване на жителите. Съвместно с общината са планирани и локални платна и както и нощно осветление на кръстовището. До края на тази година е планирано провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнители на проектирането и строителните работи (инженеринг) и строителния надзор за реконструкцията на пътя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе