ОСТ не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ на мъж, шофирал след употреба на алкохол

Окръжен съд – Търговище остави без уважение  молбата за изменение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по частно наказателно дело, образувано по искане от защитника на привлечения в качеството му на обвиняемо лице 44- годишен С. М. от гр. Омуртаг. Той е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда (промила), а именно 1.76 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязло в сила Споразумение за управляване на МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред.

С. М. е осъждан седемнадесет пъти в периода 2002 г. – 2020 г., в това число с наказания „лишаване от свобода“ за различни срокове, които да бъдат изтърпявани при „строг“ режим, за престъпления по транспорта и съобщенията, престъпления против собствеността, вещно укривателство и разврат, като повече от половината от тези осъждания са за престъпления по транспорта и съобщенията. С това обвиняемият демонстрира склонност към извършване на престъпления от различен вид.

За да се произнесе по молбата, съдът взе предвид, че не са настъпили нови обстоятелства, от които да се приеме, че опасността да извърши ново престъпление, са отпаднали. Тричленният съдебен състав отчете и това, че от 2020 година това е трето престъпление „Управление на МПС след употреба на алкохол“. Поведението на обвиняемия, включващо разкаяние и съдействие за разкриване на обективната истина, не са достатъчни да оборят възможността същият да се укрие или извърши престъпление.

Определението не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе