Училищата и детските градини в Община Търговище са в готовност за новата учебна година

Снимка: Община Търговище

Училищата и детските градини в община Търговище са в готовност за началото на новата 2023/2024 учебна година. Очаква се прага на училищата на 15 септември да прекрачат над 5500 ученици. Те ще се обучават в 274 паралелки, сформирани в общинските и държавни училища в общината. Децата, записани в детските градини, са над 1600.

Налице е необходимият педагогически и непедагогически персонал. Доставени са необходимите учебници и познавателни книжки. Осигурен е и транспортът за пътуващите деца.

Заради късното приемане на бюджета през тази година в много учебни заведения не са извършвани освежителни ремонти през летния период. Там, където такива дейности са реализирани, работата е приключена в срок.

През август бе асфалтирано и спортно игрище с площ от 2,3 дка в I СУ „Св. Седмочисленици“. Средствата са осигурени след кандидатстване от страна на Община Търговище по програма на Министерството на образованието и науката. Вложени са близо 85 000 лв. От тях 65 000 лв. е националното финансиране, а 20 000 са осигурени от бюджета на училището.

Учебните заведения са подготвени и за началото на отоплителния сезон. Всички 7 общински и 5 държавни училища в Търговище, които се отопляват на газ, са заявили необходимите количества. Професионалната гимназия по земеделие се отоплява с електричество, а осемте училища в малките населени места се отопляват с дърва, нафта и с въглища.

В 12 от общо 21 учебни заведения в общината директорите са осигурили алтернативни методи за отопление.

Сградите на десетте детски градини в град Търговище се отопляват с газ. В населените места отоплението е на дърва, като в повечето от тях необходимите количества вече са доставени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе