Предприети са необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна нова учебна година в област Търговище

В навечерието на първия учебен ден в районните управления в състава на ОДМВР-Търговище се осъществяват различни организационни и превантивни мерки с цел осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Полицейски служители съвместно с инспектори от районните противопожарни служби извършиха проверки на състоянието на училищните сгради, на системите за физическа и техническа обезпеченост, за спазване на противопожарните изисквания и за създадената организация на пропускателния режим. Бяха  проведени работни срещи с представители на РУО-Tърговище, общините, охранителни фирми и ръководствата на учебните заведения, за съгласуване на механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година и за координация на институционалните действия за откриване на първия учебен ден.

Създадена е организация за активно полицейско присъствие в районите на учебните заведения през новата учебна година – преди, по време и в края на учебните дни. То ще се извършва от полицейски инспектори, които обслужват съответния район. На 15 септември- първия учебен ден, по места служителите на „Пътна“ и „Охранителна“ полиция ще проведат беседи с първокласниците и техните родители на темата за пътната безопасност. Практиката за провеждане обучителни занятия в този формат с ученици от всички възрастови групи ще продължи през цялата година.

Осъществява се мониторинг на прилежащите зони към училищата за наличие на пешеходни пътеки, за състоянието на светофарните уредби, изкуствени препятствия, за осветлението – всичко, което касае безопасността на децата. Служители от сектор „Пътна полиция“ и на трите районни управления в състава на областната дирекция извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини. Изпратени са сигнални писма до кметства и собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Планирани са системни проверки в търговски обекти в близост до училищата в областта за осъществяване на контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в увеселителни заведения в определени часови пояси, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на  подрастващи.

Със създадената от полицията организация за нормалното протичане на първия учебен ден, изразяваща се в засилено полицейско присъствие в районите на детските градини и училищата в област Търговище, както и на възлови кръстовища в градовете на областта, бяха запознати присъстващите на проведената на 12 септември в гр. Търговище работна среща с директори на училища в област Търговище, организирана от РУО-Търговище. В нея участваха и ст. инсп. Димитър Боянов, началник на група в отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция, и ст. инсп. Атанас Димитров – началник на група „Пътен контрол“ в сектор „Пътна полиция“. Те подчертаха пред представителите на различни институции, имащи отношение към организираните на дейностите в училищното образование, че това присъствие ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година – в началото и в края на учебните часове. Униформените, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители. При необходимост те имат готовност да подпомагат пресичането им на пътното платно.   

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе