РИОСВ – Шумен обявява конкурс за комикс на тема „Пестене на енергия“

По повод отбелязването на Европейската седмица на мобилността и в началото на учебната година РИОСВ-Шумен обявява конкурс за комикс на тема: „Пестене на енергия“. В него могат да се включат ученици от 4 до 10 клас от Шуменска и Търговищка области. Целта на организаторите е да привлекат вниманието на учениците върху проблема с климатичната криза и възможностите за преодоляването му чрез пестене на енергия. По забавен начин авторите могат да изразят своето виждане за намаляване на зависимостта на хората от ползването на автомобили чрез алтернативно придвижване и възможностите за опазване на природните ресурси.

Комиксът трябва да съдържа до 4 рисунки в максимален формат А4, пресъздаващи разказ, с визуална последователност. Могат да се използват техники или средства по избор. Ще се приемат творби с моливи, пастели, бои, флумастери и др. Допуска се индивидуално и колективно участие.

Желаещите да се включат в конкурса, могат да изпращат творбите си до 13 октомври по пощата на адрес: гр. Шумен, ул. Съединение № 71, ет. 3 – РИОСВ-Шумен, за конкурса. Творбите трябва да са придружени с информация за автора – възраст, учебно заведение, ръководител, телефон за контакт и пощенски адрес.

Конкурсните творби  ще се оценяват от експерти на РИОСВ-Шумен по критерии за визуална последователност и поучителен елемент, а класирането ще бъде обявено на сайта на инспекцията на 18 октомври.

Ще бъдат излъчени двама победители от индивидуалното и от екипното участие, които ще получат големи предметни награди. След конкурса РИОСВ-Шумен ще публикува най-добрите творби на интернет страницата си.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда за първи път през 2000 г. под надслов „Ден без автомобили“ като общоевропейска инициатива. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, да се популяризира идеята за  споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда.

Повече информация можете да намерите на официалната интернет страница на кампанията на адрес: https://mobilityweek.eu/home/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе