Приключи традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Превантивната акция, насочена към подобряване на пътната безопасност, се проведе по време на лятната ученическа ваканция. Нейната основна цел бе да се ограничат причините и условията за настъпването на пътни произшествия с участието на подрастващи през ваканционния период, както и ограничаване на броя на пътните инциденти изобщо. В рамките й в област Търговище бяха проведени няколко специализирани полицейски операции, като при осъществявания контрол се акцентираше върху спазване на въведените ограничения в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; контрол за евентуално управление на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т .ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. на

По време на акцията полицейските служители са констатирали общо 3636 нарушения на Закона за движение по пътищата. Най-голям е броят на нарушенията, свързани с неспазване на скоростните режими – 2981, за което на нарушителите са издадени електронни фишове. 36 са установените нарушения на пешеходци, 111 – случаите на управление на МПС без използване на обезопасителни колани(в 103 от тях  е касае за неизползване на предпазни колани от водачи на МПС). В хода на акцията са констатирани 15 нарушения на разпоредбите на Закона за движение по пътищата, извършени от велосипедисти,  2 – от водачи на ППС с животинска тяга, и едно нарушение – от водач на индивидуално електрическо превозно средство. Установени са 9 случая на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, и по два – на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или от неправоспособни водачи. Контролните органи са констатирали 6 случая на отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС, 3 случая на превоз на предна седалка на дете под 12-годишна възраст, и 2 – на управление на мотоциклет без предпазна каска.

За констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 372 акта за установяване на административни нарушения и са наложили 625 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе