40- годишен мъж остава в ареста с обвинение за държане и разпространение на наркотици

Окръжен съд – Търговище остави без уважение  молбата за изменение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 40- годишния Н. Н., привлечен като обвиняем в извършване на престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК – държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Н. Н. многократно е осъждан за деяния, които са свързани с наркотични вещества – за държане на наркотични вещества, за управление на МПС след употреба на такива. Последното му осъждане е приключило с одобрено споразумение на 27.09.2021 г., по което му е наложено наказание 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години, т.е. настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

Постановената от Окръжен съд – Търговище, през месец юни тази година, мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е потвърдена от Апелативен съд – Варна. Съставът на въззивния съд споделя изводите и аргументите на първата инстанция, а именно от откритите наркотични вещества (амфетамин, метамфетамин и коноп) в помещенията, които обвиняемият е обитавал, както и от разпита на свидетели, може да се направи обосновано предположение, че 40-годишният мъж е съпричастен към извършеното деяние, свързано с държане и разпространение на наркотични вещества. Другото обстоятелство, което взима предвид горната инстанция е, че деянието е извършено в изпитателен срок.

За да се произнесе по молбата за изменение днес, съдът взе предвид, че възможност обвиняемият да се укрие не съществува, но опасността да извърши друго престъпление е реална. С оглед на това молбата за изменение на мярката „Задържане под стража“, в по-лека такава, беше оставена без уважение.

Определението на Окръжен съд – Търговище  подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе