Ще ремонтират мемориала на загиналите във войните жители на Община Опака

По време на заседание на областната комисия „Военни паметници“ бе разгледано, обсъдено и съгласувано, постъпило от кмета на Община Опака намерение за извършване на ремонт със собствени средства на военния паметник в централната част на града – Мемориал на загиналите във войните жители на Община Опака.

Беше представен снимков материал, показващ ясно сегашното състояние на паметника, също така и дигитален проект на визията, след обновяването. Предвидено е да бъдат изписани върху черен гранит имената на 202 загинали, за които има сведения. Гл.експерт Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, който също участва в срещата, изрази своето становище.

„Паметникът е построен през 1985 г., видимо има нужда от обновяване. Няма пречка това да не бъде направено, тъй като законоприетите изисквания и процедури са спазени“, заяви гл.експерт Симеонов.

Комисията единодушно гласува „за“ реализирането на ремонта на паметника в Опака.

По време на заседанието, водено от председателя на областната комисия „Военни паметници“ – Гергана Цонева, областен управител на област Търговище, бе представен кратък отчет от страна на представители на Община Търговище и Община Антоново за извършените ремонтни дейности на военни паметници през изминалата година.

Припомняме, че средства за тях бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет.

В община Търговище бяха обновени войнишките паметници в двора на църквата в село Вардун и в село Алваново.

По време на заседанието стана ясно, че се очаква финансиране и за обновяването на паметниците в селата Маково, Дралфа и Пресиян, в памет на загиналите от този край в Балканската война.

В заседанието взеха участие още зам.-областният управител Петя Кирилова, секретарят на комисията Сабри Орцев, директорът на Регионален исторически музей – Търговище Магдалена Жечева и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе