Дарители и доброволци реставрираха паметника „Братска могила“ в Търговище

Вчера по инициатива на Костадинка Христова – председател на Български Антифашистки Съюз (БАС) за област Търговище – в центъра на града на площад „Независимост“ бе открит обновения паметник „Братската могила“, на който са увековечени имената на местните борци против фашизма, дали своя силен отпечатък в историята ни.

Госпожа Христова обяви основните дарители за реставрацията на паметната плоча, сред които са Радослав Николов Бойчев – кандидат за кмет на община Търговище, подкрепен от Коалиция „БСП за България“ и Партия „Възраждане“, Десислава Петрова – член на НС на БСП, Йорданка Георгиева – народен представител от БСП и Борислав Гуцанов – орг. секретар на БСП.
На място присъстваха и
и десетки съмишленици, които сведоха глави и почетоха 100 години от Септемврийското въстание!

Интересно бе словото на Радослав Бойчев, в което той сподели личните си мотиви да се включи в инициативата.
Оказва се, че той е внук на Господин Бойчев Зафиров, който заедно с брат си Илия Бойчев Зафиров е в списъка на 26 ятаци и помагачи от периода 1934-1944г. Тяхната майка Елена Зафирова е сестра на Иван Господинов (политкомисар на Търговищки партизански отряд) и заедно с него и съпруга си Бойчо Зафиров са взели активно участие в борбата срещу фашизма.
„Днешният ден е свързан с дълбоко личен мотив да почета паметта им. В последно време стана сякаш модерно хората влизащи в политиката да се отричат от предците си и да преиначават историята. Аз не мисля да следвам тази „тенденция“, а напротив – гордея се с рода си и смятам, че е важно да помним и предаваме историята и заветите ѝ на новите поколения, както и да пазим историческите си паметници и културното наследство!“ заяви Бойчев.

Десислава Петрова отбеляза, че „исторически Септемврийското въстание е бунт, в който народните маси организирано и непоколебимо се хвърлят в решителен бой срещу настъпващия фашизъм.
И днес, век по-късно, сме длъжни единни и обединени да се възпротивим срещу насилието и тиранията, срещу беззаконието и корупцията в името на свободата, правдата и справедливостта!
Защото само заедно сме силни!“

На събитието присъстваха и председателят на ПП“Възраждане – Милчо Милчев и техни симпатизанти, сред които се оказа, че също има потомци на активни борци.

Костадинка Христова завърши с призив към присъстващите да помнят, пазят и предават историята на децата си, за да се помни от поколенията и да се съхранява българщината!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе