На 1 октомври се открива груповия лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня

Снимка: Данче Бозаджиева

В навечерието на откриването на сезона в област Търговище бяха проведени инструктивни съвещания с председателите на всички ловно-рибарски дружинки, в които участваха служители на областната дирекция, на РДГ-Шумен, на Североизточното държавно предприятие, на държавни горски стопанства и ловни сдружения. По време на тези срещи председателите на дружинките бяха запознати с  различни превантивни мерки, които трябва да бъдат предприети с цел гарантиране безопасното протичане на ловния сезон. Сред  тях са – да се спазват стриктно изискванията за транспортиране на ловното оръжие до мястото на лова; участниците в излетите задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят, да се спазват мерките за безопасно боравене с огнестрелно оръжие; да не се употребяват алкохол и упойващи вещества по време на ловните излети; да се следи за валидността на разрешението за носене, употреба и съхранение на оръжието.

С цел ограничаване на предпоставките за извършване на престъпления, закононарушения и инциденти по време на ловните излети полицейските служители ще продължат да осъществяват активен контрол през целия ловен сезон, като при констатиране на евентуални нарушения към авторите им ще бъде проявявана нулева толерантност.

30 ловни дружинки с 92-ма членове – организирани ловци, са проверени от служителите на ОДМВР-Търговище по време на специализирана полицейска операция за спазване изискванията на по време на ловния сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, който вече приключи.  В хода на проверките са констатирани 8 нарушения на разпоредби на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, за което са съставени актове за установяване на административно нарушение. От началото на тазгодишния ловен сезон през м. август до момента на територията на областта не са регистрирани инциденти по време на ловните излети.

От служба „Контрол на общоопасните средства“/КОС/ в ОД МВР-Търговище още веднъж припомнят на ловците от областта ни някои от основните изисквания за безопасност, които трябва стриктно да се спазват по време на излетите:

  • С цел безопасното боравене с огнестрелно оръжие – стрелбата трябва да се осъществява само по ясно видима цел и спрямо разрешените за отстрел през сезона диви животни
  • Забранява се преотстъпването и предоставянето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на други лица
  • При пренасяне на ловното оръжие до мястото на лова същото трябва да бъде в затворен транспортен  куфар, а когато е в калъф – със  заключващо устройство на спусъка
  • Боеприпасите трябва да се пренасят отделно от оръжието
  • До неговата употреба оръжието  не следва да е заредено. То винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно
  • Забранено е носенето и употребата на оръжие при и след употреба на алкохол и упойващи вещества

 В деня на провеждане на изборите за общински съветници и кметове – 29.10.2023 г., неделя, ловни излети няма да се провеждат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе