След промените в НК, съдилищата в област Търговище предоставят информация за водачите на МПС, осъдени за шофиране след употреба на алкохол или наркотици

На 4 август тази година в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в Наказателния кодекс, касаещи наказанията за водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества. С новите разпоредби се въвежда нова алинея 5 на чл. 343б от НК, която регламентира отнемането на МПС в полза на държавата, когато деецът е собственик, а когато не е – заплаща равностойността му. До влизане на промените в сила предвидените наказания за тези престъпления бяха „Лишаване от свобода“ и „Глоба“. Сега се предвижда и кумулативното прилагане на „Отнемане в полза на държавата“.

За шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози през миналата година в Районен съд – Търговище са осъдени 63 лица, а за първото полугодие на 2023 г. те са 36. През втората половина на тази година до момента осъдени са 13 водачи, като по пет производства е приложена новата разпоредба. По този начин е постановено отнемане на едно МПС, по две дела – по ½ идеална част (когато деецът е съсобственик; например в условията на съпружеска имуществена общност) и по две дела РСТ е присъдило равностойността на автомобила да бъде заплатена от дееца.

За районните съдилища в областта данните са следните:

В Районен съд – Попово през 2022 г. осъдени са 45 лица, за първото полугодие на тази година -29, за второто полугодие до средата на месец септември – 9, от които двама водачи, осъдени за заплатят равностойността на превозното средство.

В Районен съд – Омуртаг данните за 2022 г. сочат 30 осъдени водачи, а за времето от началото на 2023 г. до 03.08.2023 г. – 18. От влизане на новите разпоредби в сила осъдените са 7, от които на едно лице е отнето МПС в полза на държавата.

Решението на съда в тези случаи се изпраща на Национална агенция за приходите, която съгласно чл. 13, ал. 1, т. 13 от Закона за НАП съхранява и продава отнетото в полза на държавата имущество.

Обезпечаването на вещта, т. е. че собственикът няма да се разпореди с превозното средство, послужило за престъплението, се извършва от държавен съдебен изпълнител по молба на прокуратурата. След като НАП извършат всички действия по продажбата, ДСИ вдига запора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе