Седмокласници гостуваха на служителите на РСПБЗН-Търговище

21 ученици от седми клас на Спортното училище „Никола Симов“ в гр. Търговище, водени от своя класен ръководител Денислава Йорданова, днес гостуваха на служителите от РСПБЗН-Търговище в рамките на изнесен урок. Децата бяха посрещнати радушно от дежурната смяна пожарникари и други техни колеги, а началникът на смяната Галин Ганев се постара в рамките на учебния час да ги запознае с оборудването на служебния автомобил за пожарогасене и със защитните средства, които екипите използват, когато реагират на сигнал за възникнал пожар.

В този разговор учениците отново си припомниха, че станат ли свидетели на пожар, незабавно трябва да уведомят по-възрастен човек и да позвънят на единния европейски номер за спешни повиквания 112. И че по възможност най-напред трябва да бъде изключено електрозахранването на обекта, в който е станал инцидента. И още – че не се препоръчва скачане от прозорци или тераси на високи етажи – има далеч по-адекватни реакции за самозащита срещу дима и огъня, докато пристигнат екипите огнеборци.

Учениците с интерес се запознаха с устройството на противопожарния автомобил. Показан им бе универсалния лост, който се използва за принудително отваряне на врати и прозорци; уреда за чупене на стъкла; резача-разпъвач, който служители на пожарната използват, когато са извикани при пътен инцидент, за да съдействат да бъдат извадени от превозното средство заклещени в него хора.

Бе им обяснено и как действа пожарогасителят – знания, които би следвало да има всеки човек, защото винаги би могъл да изпадне в ситуация, в която се налага да борави с него. Но несъмнено най-голямата атракция за децата бе автомеханичната стълба, която екипите на пожарната служба използват, за да могат да достигнат до високи сгради(капацитетът й е до височина 32 метра), а удоволствието да се издигнат във въздуха с нея заедно с екипа огнеборци бе несравнимо.

Превантивната и информационно-образователната дейност с подрастващите по отношение на пожарната безопасност и повишаване на знанията и уменията им за правилни реакции при бедствия е един от приоритетите в дейността на РДПБЗН-Търговище. По предварително изготвени и обсъдени с ръководствата на училищата и детските градини в областта графици и през настоящата година служители на дирекцията ще гостуват там по теми, свързани със защитата при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Ще продължи и провеждането на демонстративни и пожаро-тактически занятия в учебните заведения, които целят запознаване на децата с противопожарните автомобили и оборудване и техните оперативно-технически възможности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе