Доброволци изчистиха гробищата на село Стража, потънали в над 10-годишни бурени и мизерия

По инициатива, организирана от Дияна Савова и Църковното настоятелство в село Стража бе почистен селският гробищен парк.

Дияна Савова е кандидат за кмет на село Стража и представител на листата за общински съветници на Коалиция „БСП за България“.

В помощ на Дияна и доброволците от Стража се включиха още част от кандидатите на БСП за общински съветници, доброволци от Младежко обединение към БСП Търговище и представители от ПП „Възраждане“.

Местните жители потвърдиха, че по техни наблюдения гробищата не са почиствани в последните 10години и от година на година стават все по-трудно достъпни, заради избуяващите бурени и натрупаните битови отпадъци.

„Срам ни е, деца, че тук лежат костите на нашите родители, а се налага вие от града да идвате да ни чистите мизериите, трупани с години!“ – каза Лилия Борисова.

„Няма нищо срамно, затова сме хора – да си помагаме! Аз съм от Голямо Соколово и през годините организирам подобни дейности и там – знам колко е трудно и затова се включвам да помогна и днес тук!“  – отговори Лозан Крумов – кандидатът на социалистите за с. Голямо Соколово, който също се включи в инициативата в Стража.

А ето коя е и главната инициаторка:

Дияна Савова Любенова е родом от Стража. Завършила е специалност ядрена енергетика в Белене.

Завръща се в родния край преди няколко години и сега отговаря за пощата в селото. Покрай тази дейност тя активно се среща и общува с всички местни хора. Споделя, че жителите, особено кореняците с мъка ѝ казват, че от година на година селото все повече замира. „Нищо не се случва, нищо ново не се гради. Уж се напълнихме с хубави богати къщи, но истински живот в селото няма и сякаш бавно но сигурно всичко върви към края си.“ – споделят местните.

Тези неща стимулират Дияна да се замисли и в крайна сметка да реши да се кандидатира за кмет на село с мисията да върне живеца в него.

Макар и млада, Дияна е баба на 2 внучета и ѝ е болно как тези деца не могат да ползват детската градина на Стража, защото тя отдавна е затворена и не функционира като такава. Нейна лична мисия е, да направи всичко възможно тя отново да отвори врати и децата на Стража да могат да я посещават, което ще облекчи значително местните млади родители, които сега са принудени да карат всяка сутрин децата си до града.

Друга лична кауза на Дияна е да организира преместването на пенсионерския клуб (който сега се помещава на втория етаж на бившата детска градина) на друго място, което да е също толкова топло и  уютно, но по-достъпно за хората с увреждания и трудноподвижните възрастни, които сега не могат да качат стълбите и да вземат участие в срещите.

„Ще дам всичко от себе си, Стража да не е просто „кварталът на богатите “ пълен с лъскави къщи и затворени самотни хора зад дуварите, а да се превърне отново в онова китно село, изпълнено с живот, което помня от не толкова далечното минало! Искам отново да срещам усмихнати хора по улиците, които да са една щастлива сплотена общност! Искам обстановката да привлича младите, а не да ги гони!“ – заявява Дияна Савова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе