30-годишен остава в ареста за държане на наркотици в условията на опасен рецидив

Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Д. С. от гр. Омуртаг, за това, че на 25.10.2023 г. на път София-Варна в близост до разклона за с. Камбурово при извършена полицейска проверка на лек автомобил е установено наличие у водача на около 14 грама амфетамин и около 6 грама чай за пушене от вида на синтетичните канабоиди.

Лицето е осъждано в периода 2016-2021 г. за престъпления, свързани с възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си, за шофиране след употреба на алкохол и за държане на наркотични вещества с цел разпространение, за които не е реабилитиран. С първата присъда от 2018 г. му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, чието изтърпяване е отложено по реда на чл. 66, ал. 1 от НК – условно осъждане, а през 2021 г. – 4 месеца „Лишаване от свобода“, което е изтърпял ефективно.

В случая са налице предпоставките на чл. 29, ал. 1, буква „б“ от Наказателния кодекс, а именно „Предвидените в особената част на този кодекс по-тежки наказания за престъпления, представляващи опасен рецидив, се налагат, когато деецът извърши престъплението, след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, ако поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66.“

С оглед материалите по делото съдът постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“,

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе