ОДМВР-Търговище предприе необходимите мерки за спокойно протичане на изборите в неделя

В ОД на МВР-Търговище е създадена организация и са предприети поредица от мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и избирателните права на гражданите при провеждане на 29 октомври 2023 г. на изборите за общински съветници и кметове. За целта в дирекцията и в районните управления в състава й са разработени и утвърдени подробни планове. За да бъде гарантирано законосъобразното протичане на вота и да не бъде допуснато нарушаване на избирателните права на гражданите, в ОДМВР-Търговище е сформиран оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на местните избори. Той работи в координация и постоянна комуникация с всички институции, ангажирани с изборния процес.

Във всички места за гласуване в областта са извършени  охранителни проверки и проверки за пожарната им обезопасеност. Предприети са необходимите действия за обезпечаване на реда и охраната на изборните материали, устройствата за електронно гласуване и изборните помещения при подготовката, произвеждането и до окончателното приключване на изборния процес. Набелязани са и се изпълняват мерки за осигуряване на ефективен пътен контрол и въвеждане на необходимата организация на движение по маршрутите и около местата за подготовка и произвеждане на изборите.

Сигнали, свързани с нарушения, съотносими към отговорностите на вътрешното министерство в изборния процес, гражданите могат да  подават на откритата денонощна телефонна линия в МВР – 02/90 112 98, и на e-mail: [email protected]. От 29 септември 2023 г. в ОДМВР-Търговище  също работи телефон, на който могат да бъдат подавани сигнали за нарушения на изборното законодателство – тел. 0601/ 60216.  Той работи денонощно и ще  функционира до приключване на изборния процес. Мобилни екипи от разследващи полицаи и инспектори от „Криминална“, „Икономическа“ и „Охранителна“ полиция имат готовност незабавно да реагират на сигналите и да извършват проверки по тях, като своевременно резултатите ще се докладват в компетентната прокуратура.

В сектор „Български документи за самоличност“ на областната дирекция е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В събота, 28 октомври, работното време  на сектора и на паспортните звена в Районните управления в Попово и Омуртаг бъде от 8,30 часа до 17 часа, а в неделя, 29 октомври – от 8,30 часа до 19 часа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе