130 години НЧ „Искра-1893“ – село Паламарца

В неделния есенен 12 ноември НЧ „Искра-1893“ в с. Паламарца отбеляза своята 130-годишнина под надслов: „130 години искри от огъня!“. Площадът в селото събра стотици жители, гости и партньори на читалищния дом. Над 300 изпълнители от приятелски институции споделиха празника и проправиха път към миналото, създавайки онова усещане за топлина и задушевност на селския мегдан.

Сборът на селото – най-големият празник в онези години, е бил по Димитровден. В тази връзка в предобедните часове, с жива картина „Разпускане на хайдушката чета по Димитровден“, членове на Патриотичен клуб „Възраждане“ от гр. Търговище върнаха присъстващите към старите традиции в селото.

На тържеството присъстваха народният представител от Коалиция „БСП за България“ в 49-ото народно събрание – Йорданка Георгиева; Росица Георгиева – главен експерт в отдел „Култура“ към Община Попово; кметът на с. Паламарца – Георги Георгиев; Росен Атанасов и Красимира Богданова от Федерацията на българските фолклорни групи, на която е член НЧ „Искра-1893“ – с. Паламарца; кметове на населени места, председатели на читалища и приятели. Много поздравителни адреси, подаръци и кошници с цветя получиха домакините от читалището в с. Паламарца.

В официална церемония екипът на читалището връчи десет отличия на свои членове за изключителен принос в развитието на читалищното дело. В празничен концерт „Искра и приятели“ над двадесет фолклорни колектива от населени места от общините Търговище, Попово, Шумен, Завет, Велики Преслав и Две могили създадоха настроение и впечатляващо празнично веселие. И както преди десетилетия старите жители са се събирали на мегдана по празници – да поиграят, да се повеселят, блага дума да си кажат, така и в неделния ден приятели на читалището – любители на българските народни песни и танци, изпълниха празника със смисъл и съдържание. Специален поздрав за годишнината поднесоха Пенсионерски клуб „Антола“ от Паламарца и младите хора от Звено „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и Център за обществена подкрепа“ – гр. Попово.

Успоредно с тържествената програма, екипът на културната институция обяви два конкурса, които са част от официалните чествания на годишнината: литературен конкурс „Читалището – културно огнище“ – за написване на есе, очерк, разказ или стихотворение, и конкурс за изкуство „Моето читалище“.

„С аромат на вкусно сготвено, на фолклор и изкуство“ е заглавието на книгата, издадена по повод 130-ата годишнина. Неин автор е секретарят на читалището – Юлияна Петрова. В кулинарен кът присъстващите имаха възможност да закупят ястия, приготвени от майсторите-кулинари – автори на част от рецептите в книгата, а събраните средства бяха дарени на Звено ЦНСТДБУ и ЦОП – гр. Попово.

Гостуващият Ансамбъл „Ритъм“ от Силистра – член на Федерацията на българските фолклорни групи, и народната певица Стела Стоянова – солистка на Ансамбъл „Мизия“ – Търговище, допълниха празничното настроение.

На празник като на празник, с усещането от старите времена! Домакините нагостиха присъстващите с традиционните за селото сборджийска яхния и сборджийска салата, а всички участници във фолклорната програма и кулинарния кът получиха купи и грамоти за участие.

130 години НЧ „Искра-1893“ – село Паламарца В неделния есенен 12 ноември НЧ „Искра-1893“ в с. Паламарца отбеляза…

Posted by Местен Вестник on Monday, November 13, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе