Изложба „Цветовете“ на Школа по изобразително изкуство „Арт Попово“

В петъчния 3 ноември даровитите деца и младежи от Школа по изобразително изкуство „Арт Попово“ при Дом на културата „Димо Коларов“ създадоха истински цветен празник. Празник в багри и колорит! Изложба „Цветовете“, подредена в зала БГ на културния дом, посрещна жители и гости на бялото градче.

Датата за откриването на експозицията е неслучайно избрана, тъй като на 3 ноември Българската православна църква почита Св. Пимен Зографски – знаменит иконописец и храмостроител, живял в Атонския манастир „Св. Георги Зограф“ през XVI век. Той е покровител на българските художници, а денят е обявен за професионален празник на творците с четка през 1993 г.

С приветствие към присъстващите един от талантливите младежи на школата и водещ на проявата – Ивона-Сияна Пламенова, откри събитието и разказа за историята на празника. Росица Георгиева – главен експерт в отдел „Култура“ към Община Попово, поздрави художниците и им пожела все така с талант и упоритост да следват мечтите си, да успяват да израстват и да прославят Попово далеч извън пределите на България. От името на Община Попово Росица Георгиева поднесе на ръководителя на школата Искра Хаджииванова поздравителен адрес и впечатляваща кошница с цветя, предавайки й топлината и колорита на цветовете, сътворени от природата.

Над 100 рисунки омагьосаха присъстващите с пъстрота и изящество, предадени чрез четката и душевното усещане за красота на младите поповски творци. Изложбата е подредена с последно рисуваните творби в началото на новия творчески сезон, като след нейния край картините ще отлетят към всички краища на страната и света, за да направят известни за пореден път гр. Попово и България.

Пред гостите Ивона-Сияна разкри тайната на успеха, а тя е в търсене на „Златното сечение“. В откриване на съвършенството! Като истински изследователи и последователи на Леонардо да Винчи, младите хора следват наученото от Искра Хаджииванова. Те знаят, че красотата и хармонията в изкуството се постигат чрез златната пропорция и златния коефициент, но не като математически понятия. Чрез аналитична мисъл, изпреварвайки времето, така както го е правел и геният от епохата на Ренесанса, въвел термина „Златно сечение“, те създават творби, докосващи сетивата.
Официалната част на събитието завърши с изпълненията на три пеещи художнички – Луиза Михайлова, Михаела Валентинова и Тоника Савчева.

Вече 12 години Искра Хаджииванова с вещина и последователност създава успешните млади художници на Попово. За обществеността не е тайна, че наградите, успехите и лауреатските звания, завоювани от даровитите творци на национални и международни конкурси, са многобройни. През последните две години – 2021 и 2022 г., Школа „Арт Попово“ е единствената арт школа в България с 65 одобрени номинации на млади художници за доказани изключително високи постижения в проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Истинска радост за младите художници бе, че в деня на празника те получиха покана именно от фондацията на известния наш бивш футболист изложбата им да бъде представена в гр. София.

Изложба „Цветовете“ на Школа по изобразително изкуство „Арт Попово“ В петъчния 3 ноември даровитите деца и младежи от…

Posted by Местен Вестник on Thursday, November 9, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе