Два вида най-често срещани нарушения са установени в хода на превантивна акция за засилен контрол над движението на товарните автомобили и автобусите

238 товарни автомобила и 98 автобуса са били проверени от контролните органи по пътищата на област Търговище в хода на специализирана полицейска операция, в която освен служители на „Пътна полиция“ участваха и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“.  Акцентът в контролната дейност бе техническата изправност на превозните средства, обезопасяването и укрепването на превозваните товари, недопускане превишаването на максимално допустимата маса, спазването на времената за почивка от страна на водачите, използването на обезопасителни системи. Паралелно бяха осъществени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества от страна на водачите на товарни автомобили и автобуси.

Най-често констатираното нарушения при товарните автомобили е управлението с превишена скорост над максимално допустимата за даден пътен участък – 66 случая. Констатирани са 19 случая на неизползване на обезопасителен колан от водачи на камионите. Установени са 12 случая на нередовни документи на водачи, и 6 случая – на нередовни документи на управляваното МПС.

Подобна е и картината от осъществения контрол над движението на автобуси по пътищата на областта – 13 случая на нарушения на скоростните режими, и 6 случая на управление на автобус, без водачът му да използва предпазен колан.

Активната контролна дейност на пътните полицаи, целяща повишаване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за тежки пътни инциденти през настъпилия зимен сезон, продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе