Излезе сборник с историите на 10 достойни следовници на Светите Седмочисленици

Кратки биографични истории на 10 личности, спечелили наградата в памет на Николай Димитров, бяха събрани в книгата „Най-достоен следовник на Светите Седмочисленици“. Вчера тя бе представена пред училищната общност на Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище.

Създаването на сборника е по идея на бащата на Николай – Димитър Помаков.

„Идеята беше в това училище, всепризнато като „ковачница на кадри“ за цялата Търговищка област, да се откриват и поощряват деца, които не само са доказали себе си в овладяването на учебния материал, а са и носители на високи нравствени добродетели“, обясни учредителят на наградата и издател на сборника Димитър Помаков.

В книгата са представени документални портрети на десет възпитаници на Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Потърсена е обратна връзка с всеки от тях, за да се проследи пътят и реализацията им след завършване на гимназията. Самите „герои“ не можаха да присъстват на събитието – част от тях живеят извън страната – но изпратиха видеофайлове с поздрави и благодарности към г-н Помаков и към своите учители.

„Връзката ни с тези млади хора никога не е прекъсвала. Първото нещо, което правят, когато стъпят на българска земя, е да се върнат в родното гнездо, да дойдат в родното училище, да споделят докъде са стигнали по пътя си и да се заредят с нова енергия“, сподели дългогодишният учител по български език и литература Керанка Петкова.

Ето този пламък и тази енергия от постиженията на „следовниците“ днес бяха предадени на следващите поколения, които достойно да продължат традицията.

Събитието е част от инициативите по повод „Седмицата на Светите Седмочисленици“.

Излезе сборник с историите на 10 достойни следовници на Светите Седмочисленици 📚Кратки биографични истории на 10…

Posted by Първо Средно Училище Св.Седмочисленици on Tuesday, November 21, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе