Над 9400 ученици от цялата страна преминаха обучение за безопасността в интернет

Общо 9423 ученици от различни класове преминаха през обучение в училище за безопасно използване на интернет. Уроците бяха част от кампанията “Безопасен интернет” на издателство „Клет България” в партньорство с Националния център за безопасен интернет и Yettel. Целта бе да се повиши информираността на децата за рисковете в онлайн пространството и да им покаже начини за справяне с тях. Уроците са разработени по интересен и увлекателен начин, и включват интерактивни упражнения и кратки анимирани видеа с полезна информация и съвети.

В кампанията се регистрираха над 390 учители със своите класове, които включиха в учебните часове темата за безопасността в интернет. Учениците, преминали през обучението, придобиха знания и умения по важни основни точки – къде се крият опасностите онлайн, как да ги различават, как да реагират в конкретни ситуации, към кого да се обърнат за помощ, както и развиха своята дигитално-медийна грамотност.

Всички предоставени материали са разработени от специалисти от Националния център за безопасен интернет, с подкрепата на Yettel. Ориентирани са както към учениците, така и към учителите и родителите, включвайки полезна информация и препоръки за балансиране на времето, което подрастващите прекарват онлайн и офлайн, приложения за родителски контрол и ефективни методи за развиване на дигитално-медийната грамотност у тях. Всички ресурси, част от кампанията, са свободно достъпни и могат да бъдат открити в образователната платформа iZZI на издателство „Клет България”.

Кампанията стартира с безплатни специализирани уебинари за учителите “НЕ | Зависими в интернет”, които бяха проведени от експерти от Националния центъра за безопасен интернет. По време на онлайн срещите бяха представени тематични уроци за децата от 1. до 4. клас. Също така преподавателите получиха полезна информация как да проведат успешно часовете със своите класове. Уроците, които им бяха преподадени включваха: “Разпознаване на емоциите и вредното съдържание в интернет за учениците” от 1. клас; “Правила за комуникация и поведение в Интернет” за второкласниците; “Онлайн и офлайн баланс” за децата от 3. клас; и “Онлайн тормоз между ученици” в две части за четвъртокласниците.

Изключително радостни сме, че успяхме да достигнем до толкова много деца от цялата страна. Темата за безопасността в онлайн пространството е много важна и вярваме, че трябва да влезе във всяка една класна стая. Учениците, дори и най-малките, прекарват значително време в интернет за учене и забавление, а заплахите, за съжаление, не намаляват. Вярваме, че колкото повече внимание обръщаме на тази тема, толкова по-малко деца ще станат жертва на хакери, тормоз, измами, изнудване или друга опасност в интернет.”, коментират от издателство “Клет България”.

Всички класове, които са преминали през обучението до 17 ноември, ще получат награди от Yettel. Кампанията на издателство “Клет България” и Националния център за безопасен интернет е подкрепена от телекома и е част от дългосрочната програма на оператора “Безопасен интернет”.

За издателство Клет България:

Издателство Клет България е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. Учебниците и учебните помагала с марките Анубис, Булвест 2000, Изкуства и Klett, осигурявани от издателството, са символ на качество за няколко поколения български учители.

Клет България доставя на българския пазар и учебни системи, и помагала за чуждоезиково обучение на Klett, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt.

Клет България е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.

За Националния център за безопасен интернет:

Националният център за безопасен интернет работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 16 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание. За този период са получени и обработени над 63 228 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Консултативната линия за онлайн безопасност за деца 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, Центърът вярва, че най-добрата превенция на децата е развиването на умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

За Yettel:

Yettel България, част от PPF Group, е телекомуникационна компания, предоставяща свързаност на над 3 милиона потребители с хора, устройства и бизнеси. Компанията има над 1900 служители, разполага с над 180 магазина за продажба на дребно, а мобилната ѝ мрежа покрива над 99% от населението на България.

 Като телекомуникационна компания, Yettel вярва, че когато хората са свързани, бизнесът и потребителите могат заедно да изградят по-сигурно и по-чисто бъдеще. Затова, в синхрон с ценностите на компанията, през 2022 година Yettel обяви своята дългосрочна Стратегия за устойчиво развитие. С нея телекомът си поставя ясни и измерими цели в четири ключови области – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност. За отчитането на годишните резултати Yettel следва световно признати стандарти за докладване на Global Reporting Initiative (GRI) (версия 2021).

 Пълна информация за Стратегията за устойчиво развитие на Yettel, както и годишните доклади, е налична на https://www.yettel.bg/bg/sustainability-at-yettel

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе