Няма да се увеличава размерът на таксата за битови отпадъци в община Търговище през 2024 г.

Няма да се увеличава размерът на таксата за битови отпадъци в община Търговище през 2024 г. Това обяви при представянето на план-сметката за чистота за следващата година зам.-кметът Валентин Велчев.

План-сметката за догодина възлиза на 8,37 млн. лв. Разходите в нея обаче се очаква да са с около 1,68 млн. лв. повече от постъпленията от таксата за битови отпадъци, която я финансира. Причината на този етап да не се повишава таксата са очакваните промени в Закона за местните данъци и такси, които се очаква да влязат в сила през 2025 г.

„Съгласно новите текстове ще преминем към количествено измерване на таксата, а не както е сега – на база данъчна оценка на имота. Т. нар. „такса смет“ не е променяна в Търговище от 2009 г. и в близките години това неминуемо ще се случи“, заяви Велчев.

През следващата година недостигът ще бъде покрит от други местни приходи по бюджета на общината. Сред причините за увеличение на разходите са повишаването на размера на минималната работна заплата, увеличението в цените на горивата, което повишава и разходите за извозване на отпадъците, както и осигуряване на необходимите средства за ремонт и поддръжка на техниката.
Разходите с капиталов характер в план-сметката са близо 2,5 млн. лв. Основната част от тях са за изграждането на втората клетка на депото в Пайдушко. Строителството там продължава. Общината е заявила 3,7 млн. лв. за довършването й пред Министерството на финансите. Сроковете за приключване на строежа до голяма степен ще зависят от осигуряването на средства за довършването й.

В срок до 20.12.2023 г. се приемат предложения и становища по проекта. Те трябва да бъдат подадени писмено в Центъра за административно обслужване или на e-mail: [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе