Отделение по инвазивна кардиология е разкрито и работи към МБАЛ-Търговище

Снимка: БТА

Отделение по инвазивна кардиология е разкрито и работи към Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище. За високоспециализираната дейност в полза на пациентите от областта и региона здравното заведение има сключен договор със Здравната каса, като това стана ясно по време на провела се пресконференция на 4 декември в сградата на лечебното заведение в областния град. Информацията за това бе предоставена на присъстващите представители на медиите от страна на изпълнителния директор на болницата – д-р Иван Светулков, съобщи БТА – Търговище.

Ръководният екип на МБАЛ-Търговище реализира своя проект за инвазивна кардиология след няколкогодишни усилия и известно забавяне, настъпило в резултат на пандемията от коронавирус, като за обновяването на помещението са инвестирани 250 000 лв. собствени средства.

По време на срещата д-р Иван Светулков допълни, че на щат към МБАЛ-Търговище са назначени двама лекари-специалисти – това са д-р Цеца Велкова и д-р Ина Гашарова. Освен това на договорен принцип в лечебното заведение ще работят също и други медици – доказани професионалисти от различни водещи клиники в страната, колеги с голям опит и компетентност, коментира изпълнителният директор на болницата.

В новооткритото отделение вече са извършени три успешни операции, първата от които – на 29 ноември на пациент, приет по спешност в много тежко критично състояние с остър миокарден инфаркт. След направената интервенция състоянието му значително се е подобрило, като и останалите пациенти към момента също се чувстват добре.

„За жителите на област Търговище това е голяма придобивка. Ние сме изхождали от становището, че независимо, че сме малка област, най-близките такива клиники са на не по-малко от час път. А този час е „златният час“ и ако бъде пропуснат – усложненията са много по-тежки, дори фаталният край понякога е неизбежен“, сподели д-р Светулков, обяснявайки защо здравното заведение е реализирало начинанието.

„Съвременната медицина изисква скъпа апаратура. Радвам се, че успяхме да реализираме идеята в полза на пациентите, защото зад сухата статистика и перипетиите стои спасен човешки живот. Разчитаме на помощта на държавата и на Общините, за да може да развиваме високо технологична медицина“, допълни д-р Явор Александров – представител на Борда на директорите на МБАЛ-Търговище.

Снимка: БТА

Статистиката и примерът с лечението на такива болни в други здравни заведения показва, че със 150 000 лв. месечно ще се увеличи приходът на МБАЛ-Търговище. Дейността се извършва по договор със Здравната каса, сключен в началото на ноември т.г.

„За последните няколко десетилетия това е едно от значимите събития в областта на здравеопазването в област Търговище. То има огромно значение за населението на областта, дай Боже и за населението на съседни области“, коментира със задоволство придобивката началникът на Районна здравноосигурителна каса – Търговище – Емил Стоянов. Здравната каса е осигурила финансиране към днешна дата, допълни още той.

На пресконференцията присъстваха и областният управител на област Търговище – Гергана Цонева, както и кметът на община Търговище – д-р Дарин Димитров, които също изразиха удовлетворението си от постигнатия успех за лечебното заведение. Новата придобивка ще подпомогне ефективното лечение на инфаркт на миокарда, като от нея ще могат да се възползват жители от областта и региона, страдащи от сърдечни проблеми.

Източник: БТА

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе