Кметът на Търговище участва в среща с кметове от Североизтока

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров участва в среща с кметове от Североизточния район. Тя се проведе във Варна, по инициатива на градоначалника на морската столица Благомир Коцев. В нея участваха още кметовете на Добрич, Разград, Шумен и Силистра.

На срещата бяха набелязани приоритети, по които общините от региона могат да работят съвместно. Сред тях са ускоряване на усилията за довършване на автомагистрала „Хемус“ и изграждане на международните транспортни коридори. Ще се обединят и усилията за развитие на туризма, за интегриране на инвестициите в региона за ускорен икономически напредък, за търговска и транспортна свързаност. Ще се полагат и общи усилия за привличане на европейско и друго финансиране.

Кметът на Търговище коментира, че общините в Североизтока имат възможност да развиват много общи проекти, включително по линия на процедурата за екологосъобразна мобилност по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По нея Търговище и Шумен кандидатстват съвместно за закупуване на електробуси в Шумен и за изграждане на велоалея в Търговище. Д-р Димитров уточни, че Търговище има внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместни проекти и с Добрич, които са основно за по-добра свързаност и подобряване на инфраструктурата.

Д-р Димитров изтъкна важността от увеличение на субсидиите за общините. Той заяви, че въпросът би могъл да бъде поставен на срещата на Националното сдружение на общините в Република България, която предстои идния понеделник.

Според градоначалника на Търговище трябва да се коментира и необходимостта от отварянето на още мерки по оперативните програми и ПВУ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе