Предлагат репетиционната зала на Женски хор „Златна лира“ да носи името на маестро Борислав Хаджийски

Репетиционната зала на Представителен женски хор „Златна лира“ към Община Търговище да бъде именувана на основателя на състава – маестро Борислав Хаджийски. Докладна с такова предложение внася в Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров. Докладната е изготвена на база постъпила в администрацията подписка от хористите.

Поводът за именуване на залата, която се намира в Центъра за младежки дейности и инициативи, е отбелязването на 50 години от създаването на хора.  Желанието на хористите е по този начин да почетат и паметта на маестрото.

Борислав Хаджийски ръководи състава 25 години – от основаването на хора през 1973 г. до своята кончина през 1998 г. Успява да го издигне до лауреат на IV, V и VI фестивал на художествената самодейност. Под неговата палка хорът става носител на златни медали, осъществява редица концерти в България и чужбина, записва дългосвиреща грамофонна плоча.

През 1987 г. маестро Борислав Хаджийски, заедно с проф. Лилия Гюлева, поставят началото на Празниците на женските и девически хорове в Търговище. Те се провеждат на всеки две години и днес са една от творческите визитки на града ни.

Предложението за именуване на залата ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет на 21 декември. Докладната на кмета, заедно с подписката на хористите, са публикувани в сайта на Общината: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia21.12.2023

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе