На тържествена церемония в МВР инспектор Георги Гюрюшев от ОДМВР-Търговище бе награден от министъра на вътрешните работи

Инспектор Георги Гюрюшев от сектор „Научно-техническа лаборатория“ към отдел „Криминална полиция“ в областната дирекция на МВР-Търговище бе сред наградените полицейски служители днес на тържествена церемония в сградата на МВР в София. Събитието, посветено на 136-тата годишнина от създаването на Главна дирекция“Гранична полиция“, събра ръководството на МВР, журналисти и много гости от различни институции. Присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов. Специални гости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, съветниците на министър-председателя на Република България Драгомир Заков, Таня Гернер и Крум Гърков, заместник главният прокурор Мария Павлова.

Празника на служителите на „Гранична полиция“ уважиха с присъствието си и заместник министрите на МВР Ивелина Дундакова, Кирил Ценкин, Христо Стефанов, заместник главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР, бивши директори на „Гранична полиция“. Преди награждаването пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния дълг полицаи бяха поднесени венци и цветя. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър Калин Стоянов приеха строя, свещеници от Софийската Св. Митрополия отслужиха молебен за здраве и благоденствие и благословиха граничните полицаи на професионалния им празник.

Общо 370 служители на ГД „Гранична полиция“ получиха различни награди, някои от тях бяха връчени по време на последващата церемония в Министерството на вътрешните работи. Освен тях отличия на нея получиха и двама полицейски служители от други структури. В последните дни на тази година с реакцията си обществото показа колко важни за хората са полицейските служители. Работата на инспектор Георги Гюрюшев и на инспектор Теодора Хинкова предизвика вълна от одобрение и насърчение.

Двамата колеги от ОДМВР – Търговище и от столичното Пето РУ, доказали висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения, бяха наградени от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с „Обявяване на благодарност“ и парична награда.

Инспектор Георги Гюрюшев от сектор „Научно-техническа лаборатория“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Търговище, имаше решаваща роля за спасяването на момченце на година и 10 месеца. Припомняме, че на 12.12.2023 г., докато е бил у дома си през обедната почивка, полицейският служител чул тропане и силен шум във входа. Излязъл веднага и видял изпаднала в паника съседка-майка на малкото момченце, която звъняла от врата на врата с молба за помощ, защото детето й не дишало. Устните и пръстите на детето били започнали да посиняват- вероятно в резултат на получен гърч.

Полицейският служител преценил, че няма време да търси помощ и на момента сам започнал да оказва такава – първо проверил дали бебето не е глътнало предмет, а след това го положил върху разстлано на стълбището площадка одеяло и веднага започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане, като редувал тези действия. След третата серия, след като момченцето започнало леко да си поема въздух, без да губи и секунда време, Гюрюшев откарал с личния си автомобил него и майка му в Центъра за спешна медицинска помощ в Търговище. Там на детето е поставена кислородна маска. Прието е в педиатричното отделение на МБАЛ-Търговище, откъдето след няколко дни е изписано в добро здравословно състояние.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе