Младежи от Първо СУ в Търговище взеха участие в регионалната среща на училищата посланици на Европейския парламент

Младежи от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище взеха участие в регионалната среща на училищата посланици на Европейския парламент. Тя се проведе в края на седмицата във Варна и събра над 120 представители на десет гимназии от Североизточна България. Във фокуса бяха актуални теми, като присъединяването на страната ни към Шенген, влизането в еврозоната, фалшивите новини и предстоящите евроизбори.

Учениците имаха възможност да се включат в интерактивни занимания и творчески работилници, посветени на политиките на ЕС и съвременните предизвикателства пред Европа. Всяка от работните групи имаше определена тема, която презентира на форума.

Търговищкият екип започна с въвеждаща анкета в Google Forms и продължи с дискусия за замърсяването на въздуха и водите и пакета с предложения на ЕС „Подготвени за цел 55“. Гимназистите се включиха и в другите творчески работилници, посветени на предстоящите евроизбори, правото на глас на гражданите на Европейския съюз, устойчивите зелени решения и изкуствения интелект. Те изказаха своите становища по всяка от шестте теми, а крайния резултат от работата си представиха пред аудиторията.

В рамките на регионалната среща младежите имаха възможност да се срещнат с евродепутата Емил Радев. „Много се радвам на такъв тип срещи на училищата посланици на Европейския парламент и на огромния брой ученици, които се включват в тях. Виждам, че младежите, които се интересуват от политиките на Европейския съюз, се увеличават през годините. Активно участват, задават много смислени въпроси, които показват познание“, коментира Радев.

Организаторите от Бюрото на Европейския парламент в България изразиха надежда, че получавайки повече информация, учениците ще станат активни граждани. Те провокираха младите посланици на ЕП да разтълкуват смисъла на думата „посланик“. Какви послания изпращаме и на кого?

„Надявам се с подобни срещи вие, 18-годишните, да сте по-информирани, да знаете за кого гласувате и какво правят нашите представители в Европейския парламент, за да го обясните на своите близки и познати. Имате мотивация да го направите, защото вашият глас ще определи в каква посока ще се развива Европа през следващите пет години“, посочи ръководителят на Бюрото Теодор Стойчев.

Програмата на регионалната среща включваше и познавателна игра с въпроси, разработени от проф. д-р Ингрид Шикова и нейни студенти, а домакините от Първа езикова гимназия във Варна разиграха три европейски етюда, написани също от проф. Шикова, които представят познанието за Европа, впечатленията на един млад човек, когато премине границата, плюсовете и минусите на обучението в чужбина.

Младежи от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище взеха участие в регионалната среща на училищата посланици на…

Posted by Първо Средно Училище Св.Седмочисленици on Saturday, January 20, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе