Благоустрояването на центъра на Търговище е стартирало през 1959 г.

В Държавен вестник, №7/23.01.1959 г. е публикуван Указ № 29/22.01.1959 г. на Президиума на Народното събрание на Народна република България за ново административно-териториално деление на страната. Търговище става окръжен град, административен център на бившите Търговищка, Поповска и Омуртагска околии.

Указът слага старт на множество промени в града, най-видимите от които за запечатани от фотообектива. Става въпрос за благоустрояването на центъра на град Търговище, вече окръжен център. Снимки от фонда на РИМ – Търговище напомнят за онези 2-3 години (1959-1961 г.), когато центърът на града е една голяма строителна площадка. Окръжният вестник „Знаме на комунизма”, чийто първи брой излиза на 16 април 1959 г., широко информира читателите си за мащабното строителство в различни селища на окръга, също и за хода на строителните работи, преобразяващи буквално за дни центъра на града. Най-напред вестникът информира читателите си за бъдещото оформление на пространството на ул. „В. Левски” и градския център, където ще израснат 3 и 4-етажни обществени сгради и жилищни блокове; че ще бъдат построени дом на съветите (дн. сградата на Община Търговище), профсъюзен дом (дн. сграда на Областната управа), партиен дом (дн. Съдебна палата), хотел, ресторант и кафе сладкарница.

Площадът ще бъде оформен с паркова зеленина, а в дъното ще бъде изграден модерен, с много стъклени плоскости, с красива фасада и вътрешност театрален салон. Улица „В. Левски” ще бъде разширена до 24 метра, с тротоари по 6 метра от двете страни, с цветя и много декоративни дръвчета, с жилищни блокове, в долната част на които ще бъдат обзаведени магазини, а в близост ще бъде построен и градски универсален магазин.

Към края на м. октомври 1959 г. в центъра на града много от старите къщи и бараките вече са изчезнали, зеят големи изкопи със струпани строителни материали и издигнати скели, край които от ранна утрин до късно през нощта сноват камиони. До сградата на пощата вече е построен жилищен блок № 1, чиято първа копка е направена на 24 април с.г. и който трябва да бъде готов до края на годината. В напреднал етап са жилищните блокове по ул. „В. Левски”, излети са основите на обществените сгради по центъра. По същото време вестникът публикува скица на оформлението на централния градски площад от арх. Добрин Добрев и „развежда” читателя из центъра само след 2-3 години, както е озаглавен текстът, хвърлящ поглед в бъдещето.

Със заглавие – „Да премахнем сезонността в строителството” към края на м. декември вестникът информира, че „важна задача през съвременния етап на строителството е да се избегне неговата сезонност, да се създадат условия за целогодишна работа”. С цел създаване условия за работа през зимата окръжната строителна организация прилага ред организационно-технически мероприятия – изолация на водопроводните тръби, построяване на подвижни дървени навеси над бетонобъркачките за предпазване от дъжд и сняг, зидане на специални печки за загряване на вода за забъркване на цимента с вряла вода и др. За да се поддържа необходимата температура в процеса на втвърдяването на бетона, се използват различни прийоми при отливането му: бетоновата смес се приготвя със затоплени материали и се отлива в кофраж с топлоизолационни качества, като двоен кофраж, покриване на бетона с мушама, камъшитови платна, кече и др., или се прокарва пара през добре затворен кофраж. Или един още по-евтин начин, приложен на обектите „Дом на съветите” в Търговище, както и на другите строящи се сгради в центъра, и на завод „Стаханов” – Попово. По този метод след като се излее бетонът, той се застила с полиетиленово платно, върху което се напластява пресен оборски тор. При малоетажните сгради се прилага тъй наречения „метод на замразяване”, при който умишлено се допуска замразяване на разтвора във фугите, като пълната си здравина зидарията добива едва на пролет при бавното размразяване. Осигурява се дву- и трисменен режим на работа, което дава възможност на част от големите обекти да се излеят основите, първата железобетонна плоча и да се зида тухлена зидария. Строители се набират от съседните ТКЗС.

Една голяма строителна площадка е центърът на град Търговище в края на 1959-та, който става окръжен център в началото на същата 1959 г. До към края на 1961 г. новият тогава център придобива днешния си вид.

Светлана Аврамова, гл. уредник „Най-нова история” в РИМ – Търговище

В Държавен вестник, №7/23.01.1959 г. е публикуван Указ № 29/22.01.1959 г. на Президиума на Народното събрание на Народна…

Posted by Svetlana Avramova on Tuesday, January 23, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе