Стартира превантивна полицейска акция „Пешеходци“ в област Търговище

Вчера бе дадено началото на специализирана полицейска операция по безопасност на движението на територията, обслужвана от областната дирекция на МВР. Целта на превантивната инициатива е да бъдат ограничени предпоставките за пътни инциденти с пешеходци, които традиционно през зимния сезон нарастват предвид намалената видимост, снеговалежи, дъждове и заледявания.

В хода на акцията полицейските служители ще осъществяват активна контролна дейност в районите, където рискът от пътни инциденти с пешеходци е реален – около училища, детски градини, детски площадки, паркове, спортни зали и съоръжения, спирки на обществения транспорт, кръстовища с интензивно движение на МПС.

В превантивната акция, която ще продължи до 1 февруари 2024 г., ще бъдат включени максимален брой полицейски служители с правомощия за контрол на движението по пътищата. Ще се следи за недопускане спирането и паркирането на МПС на пешеходни и велосипедни пътеки и на по-малко от 5 м преди тях; за  внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци; за неосигуряване на предимство на пешеходци от водачите на МПС; за неизползване от пешеходците на изградените тротоари и пешеходни пътеки, както и за пресичане от тях на платното на нерегламентирани места. Паралелно ще се осъществява контрол за стриктно спазване на скоростните режими и недопускане на управление  от употребили алкохол и/или наркотични вещества водачи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе