Продължава обучението за надграждане на професионални умения на униформените полицейски служители

Под ръководството на инструктори от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ – МВР,  днес продължават занятията на служителите от „Пътна“, „Охранителна“ и „Териториална“ полиция в областната дирекция в рамките на надграждащо обучение за повишаване на професионалната им компетентност. Целта е по този начин да се повиши максимално професионалната квалификация и на служителите, както и техните практически умения, за да бъдат подготвени да реагират максимално правилно в различни рискови ситуации, свързани с дейността им.  Практическата част на занятията се провежда на терен, в ситуации, близки до реалните.

Темата на обучението бе свързана  с тактическите действия при употреба на помощно средство – ленти за принудително спиране на МПС(шипове), и с действията на полицейските служители при задържане на водач на МПС, оказал съпротива и неподчинил се на полицейско разпореждане. В теоретичната част на занятието бяха обсъдени въпроси, свързани с нормативната база, с тактиката по прилагане на полицейските правомощия, с правата на задържаните лица, с реда за употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие. с основните тактически действия при спиране и проверка на лица и моторни превозни средства.

Практическата част бе проведена в околностите на гр. Търговище. Под ръководството на инструкторите със служителите от областната дирекция и районните управления в състава й бяха проиграни различни практически ситуации, свързани с полицейските действия при спиране и проверка на МПС. Наблегнато бе на тактическите действия при проверка на неспряло при подаден сигнал МПС и водач, който не се подчинява и оказва съпротива на полицейските органи, при принудителното му извеждане от автомобила и задържане. За целта полицейските служители бяха разпределени в екипи, като бе акцентирано именно върху съвместните им действия и отговорностите и ангажиментите на всеки един член на съответния полицейски екип в конкретната ситуация.

Ежеседмичните обучения, целящи допълнително надграждане на умения и компетенции и повишаване на практическите им умения и подготвеност за адекватна реакция в кризисни ситуации на служителите с полицейски правомощия от областната дирекция ще продължат. Основните теми в тях са свързани с реда за употреба на физическа сила и помощни средства от полицейските органи, с похватите за задържане, с действията и подбора на средства при неподчинение на полицейско разпореждане и с похватите и тактиките за неутрализиране и задържане. Паралелно с това в  подразделенията на дирекцията се отделя време и за подготовка и проверка на работата с оръжие на служителите, провеждат се обучения по стрелба, лична полицейска защита и физическа подготовка.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе