Главният секретар на МВР приветства инициативата на ОДМВР-Търговище за създаване на Център за административно обслужване

Главен комисар Живко Коцев присъства на годишния анализ на ОДМВР-Търговище. Той не скри задоволството си от постигнатото по отношение на превенцията в различни направления; от факта, че голяма част от вниманието е насочено към младите хора. Приветства идеята за създаване на Център за административно обслужване, чрез който ще се улесни достъпа на гражданите до предоставяните услуги. Поздрави колегите си и за постигнатия добър диалог с институциите на местно ниво и с неправителствения сектор. В работата на форума взе участие и заместник главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

„Бързата реакция формира оценката на обществото, наше задължение е да работим адекватно и в посока решаване на проблемите на хората“ –  посочи главният секретар на МВР. Главен комисар Коцев коментира, че областната дирекция в Търговище е една от малкото, в които има ръст на бързите производства, разкрити са всички тежки престъпления, постигнато е активно влияние върху структуроопределящите престъпления. Припомни знакова успешна операция, проведена през август миналата година, при която в стопанска постройка в с. Врани кон, община Омуртаг, бе разкрита голяма супермодерно оборудвана нарколаборатория(без аналог в страната) и бяха задържани трима участници в организирана престъпна група – граждани на Кралство Нидерландия.Отдаде заслуженото и  на проведеното активно разследване, довело до установяването и ареста на извършител на тежко криминално престъпление. Задържането на мъжа бе осъществено на 13 януари тази година, след предприети интензивни действия, свързани с открито тяло на мъж, обявен за изчезнал и издирван от седмица.

Главният секретар на МВР отново обърна внимание на необходимостта от въвеждането на системен подход в обучението, на изграждането на нов подход към гражданите – и при контрол, и в административната дейност. „Освен модерно техническо обезпечаване е необходимо и модерно мислене“-  заяви категорично главният секретар на МВР. Той акцентира върху необходимостта от влагане на повече усилия в превенцията на домашното насилие, по линия на пътната безопасност и противодействие на икономическата престъпност.

В ОДМВР-Търговище отчитат повишаване дела на разкритите през 2023 г.  престъпления в сравнение с предишната година – общият процент на разкриваемост е 63,48% за 2023 г., при 62,77% за 2022 г.
От тежките престъпления против личността през 2023 г. в област Търговище са регистрирани три умишлени убийства и един опит за убийство. Всички те са разкрити. Анализът сочи увеличен процент на разкриваемост на престъпленията против личността – 58,26 срещу 52,94 За упоритата и резултатна работа на служителите по един от приоритетите на МВР – противодействието на конвенционалната престъпност, свидетелства повишеният процент на разкриваемост на най-масовото престъпление против собствеността на гражданите – кражбите (59,60% срещу 57,14% през 2022 г.) През 2023 г. в област Търговище е регистрирано намаление на почти всички видове извършени кражби спрямо същия период на предходната година, като най-съществен е спадът при домовите и взломните кражби. За изминалата година в дирекцията отчитат голям ръст на регистрираните престъпления в условията на домашно насилие спрямо 2022 г., което е пряко свързано с настъпилите законодателни промени по темата през второто полугодие на периода, както и с ефективната работа с пострадалите на полицейските служители  съвместно с представители на  неправителствения сектор и други институции с цел да не бъдат прикривани извършителите на този вид престъпления.

Гости на годишния отчет-анализ на областната дирекция бяха: кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Гергана Цонева, административните ръководители на Окръжна и на Районна прокуратура Търговище – Диляна Стоянова и Мила Стайкова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе