Приключи превантивната полицейска акция „Пешеходци“ в Търговищко

От 26.01.2024 г. до 1.02.2024 г. в област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Целта на превантивната инициатива бе да бъдат ограничени предпоставките за пътни инциденти с пешеходци, които традиционно през зимния сезон нарастват предвид намалената видимост, снеговалежи, дъждове и заледявания. В хода на акцията полицейските служители осъществяваха активна контролна дейност в районите, където рискът от пътни инциденти с пешеходци е реален – около училища, детски градини, детски площадки, паркове, спортни зали и съоръжения, спирки на обществения транспорт, кръстовища с интензивно движение на МПС. Следеше се и за недопускане спирането и паркирането на МПС на пешеходни и велосипедни пътеки и на по-малко от 5 м преди тях; за  внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци; за неосигуряване на предимство на пешеходци от водачите на МПС; за неизползване от пешеходците на изградените тротоари и пешеходни пътеки, както и за пресичане от тях на платното на нерегламентирани места. Паралелно бе осъществяван контрол за стриктно спазване на скоростните режими и за недопускане на управление от употребили алкохол и/или наркотични вещества водачи.

В хода на акцията полицейските служители са проверили 1653 МПС и 1902 граждани.  За горепосочения период от време контролните органи са установили 10 случая на неосигуряване на предимство на пешеходците от водачи на ППС, и 3 случаи – на неспазване на дистанция. За периода са установени четирима водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, и петима – под въздействието на наркотични вещества.  Констатирани са общо 67 нарушения, извършени от пешеходци – 37 са установените случаи на пресичане на пътното платно на нерегламентирани места, 27 – на внезапно навлизане на пътното платно и неправилно пресичане, и един случай – на преминаване на пешеходец на забраняващ сигнал на светофарната уредба.

По време на специализираната операция са констатирани 721 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС, 602 от които са в населените места на областта, а 119 – извън населени места. .

За установените в хода на операцията нарушения полицейските служители са съставили 144 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 519 глоби с фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе